Svetski rat Z

Maks Bruks o romanu “Svetski rat Z” i filmskoj adaptaciji

Maks Bruks - Svetski rat ZU Londonu će 2. juna 2013. godine biti održana premijerna projekcija filmske adaptacije romana “Svetski rat Z” Maksa Bruksa. Reč je o najskupljem filmu o zombijima u istoriji svetske kinematografije. Glavnu ulogu tumači Bred Pit, a režija je poverena Marku Fosteru (“Bal monstruma”).

Povodom predstojeće premijere, Maks Bruks je dao intervju za “SciFiNow”, u kome je govorio o: pisanju knjige i istraživanjima koja je za te potrebe uradio; zombijima; filmskoj adaptaciji…

Opisujući istraživački rad u pripremnoj fazi pisanja knjige, Bruks kaže:

“Mogao bih reći da sam za svaki sat pisanja, potrošio deset sati na istraživanju. Za svaki izmišljeni intervju koji sam napisao, morao sam da uradim jedan pravi sa stručnjakom iz date oblasti. Za svako poglavlje bila mi je potrebna polica knjiga. Sakupljao sam mape, preuzimao satelitske snimke, gledao onlajn demonstracije oružja, a čak sam imao i par prijatelja skauta iz jednog močvarnog dela Luizijane za moju priču o pilotu oborenog aviona. Želeo sam da sve bude zasnovano na realnosti, jer je to, po meni, mnogo interesantnije od svega onoga što bih mogao sam da smislim.”

Na pitanje jesu li njegovi zombiji metafora, Maks Bruks odgovara:

“Ne baš, jer ono što se dešava u najezdi zombija upravo je ono što se dešava u svakoj istinskoj katastrofi. Bilo da je reč o pandemijama, uraganima, konvencionalnim ratovima – ljudske reakcije su iste.”

Na konstataciju da se u romanu zombiji kreću sporo, a da u filmskoj adaptaciji to nije slučaj, Maks Bruks kaže:

“Ja sam pristalica sporih zombija. Uvek sam to bio. Razumem da su brzi zombiji filmičniji, uzbudljiviji za gledanje. Razumem zašto su brzi zombiji uglavnom zamenili spore na velikom ekranu. Ja sam se, međutim, uvek više plašio jezive, trome horde.”

Osvrćući se dalje na filmsku adaptaciju, Maks Bruks je u intervjuu istakao da je bio iznenađen što je iko izrazio želju da prema njegovoj knjizi snimi film.

“U knjizi ne postoji alfa mužjak, ne postoji zločinačka zavera, a činjenica da knjiga pokriva period nakon rata sa zombijima, uklanja čitav sloj napetosti. Knjigu sam napisao u maniru usmene istorije, ništa više”.

Upitan da li je učestvovao u stvaranju filma i da li je imao uvid u nacrte scenarija, Bruks odgovara negativno.

“Nisam bio uključen u svakodnevne kreativne odluke u vezi filma. Čak još uvek nisam pročitao ni scenario. Sve što sam imao priliku da vidim o filmu, stiglo je sa Jutjuba.”

Izdavačka kuća “Paladin” objavila je roman “Svetski rat Z” na srpskom jeziku 2009. godine. Takođe, iste godine objavila je i Bruksov “Priručnik za odbranu i zaštitu od zombija”. Odlomke iz obeju knjiga možete pronaći u “Paladinovom virtuelnom izlogu fantastike“, na sajtu Art-Anima.com.