Brus Sterling otvara SHARE konferenciju

Brus SterlingNa inicijativu State of Exit fondacije, u Beogradu će se od 7. do 9. aprila održati SHARE konferencija, koja po prvi put u regionu istovremeno okuplja međunarodne zvezde Internet i društvenog aktivizma, umetnike iz sfere novih medija i priznate muzičare, a u svrhu podsticanja razmene najnaprednijih tema iz navedenih oblasti. Dom Omladine biće centralna lokacija konferencije i ugostiće predstavnike giganata kao što su Google i Yahoo, ali i stručnjake iz marketing tima Baraka Obame i tehnološkog centra instituta MIT.

Jedan od prvih predavača na konferenciji biće američki pisac naučne fantastike Brus Sterling, koji će 07. aprila u 12.15 časova, u Domu omladine Beograda, održati predavanje “Network Society in the Twenty Teens”.

Brus Sterling je jedan od rodonačelnika sajberpank književnog pravca. Objavljivanjem antologije “Mirrorshades” 1986. definisao je kanone ovog žanra. Osnivač je tehno-ekološkog pokreta Viridian Design Movement koji odbacuje postulat ekoloških organizacija da je povratak prirodi pravi put za očuvanje životne sredine, zbog čega je nailazio na oštru kritiku.

Projekat Dead Media, koji je pokrenuo, predstavlja manifest koji istražuje ulogu zaboravljenih i zastarelih tehnologija. Profesor je medijske kulture i dizajna na univerzitetima u Kaliforniji i Švajcarskoj. Poznat je i kao esejista koji sarađuje sa Wired i XL magazinom od njihovog osnivanja. Zajedno sa Jasminom Tešanović pisao je kolumnu “Globalists in Torino” i radio na projektu REFF – The RomaEuropa FakeFactory book, koji kritički preispituje kulturne i tehnološke polise. Dvostruki je dobitnik Hugo nagrade, ’97. za knjigu “Majstor za bicikle” i ’99. za naslov “Taklamakan”. Među ostalim, izdvajaju se Clarke i Cambbell nagrada za dela “Ometanje” i “Ostrva u mreži”.