Festivalski dani “Zecon 2011”

Adnadin Jašarević, Senad Duran i Almir ZalihićZenički Festival fantastične književnosti “Zecon”, koji tradicionalno organizuje Muzej grada Zenice, ove godine je 01. i 02. aprila doživeo svoje peto izdanje. I ovoga puta ugostio je više promotera i autora fantastike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, koji su tokom dva dana trajanja festivala u prostorijama muzeja održali niz književnih promocija i predavanja.

Prvog dana festivala predstavljena je zbirka odabranih priča sa konkursa “Tragovima bosanskog kraljevstva”, inspirisanim poslednjom bosanskom kraljicom Katarinom. O pričama zastupljenim u zbirci pod nazivom “Posljednja bosanska kraljica” govorili su: urednik zbirke Adnadin Jašarević, autori Senad Duran i Mirko Grdinić, te istoričar Ikbal Cogo. Samoj promociji prisustvovalo je više autora zastupljenih u zbirci, koji su za ovu priliku došli iz Pazina, Zagreba, Višegrada i Beograda.

Nakon toga usledila je  promocija knjiga Žila Verna “Claudius Bombarnac” i “Dvorac u Karpatima”, koje je izdala zagrebačka izdavačka kuća “Zoro”, a o knjigama je govorio urednik edicije Davor Šišović.  

Prvi dan “Zecona” okončan je promocijama zbirke priča Adnadina Jašarevića “Mit o Heleni” u kojoj je autor načinio neobičan spoj antičkih mitova i moderne fantastike, te promocijom romana spekulativne fikcije “Kompas Alberta Ajnštajna” Senada Durana.

Drugi dan Festivala započet je podnevnom promocijom romana za decu “Pegazari” zagrepčanke Ivane Delač Horvatinčić, čime je ostvaren festivalski iskorak ka najmlađoj čitalačkoj publici. Program je nastavljen predstavljanjem godišnjih zbirki priča Istrakona i pazinskog Festivala fantastične književnosti “Deseti krug” i “Priče o zvijezdama”, a o knjigama su govorili priređivači Davor Šišović i Mirko Grdinić.

Popularni “Zecon” zatvoren je u večernjim satima, u subotu 02. aprila, predavanjem o britanskom SF stripu koje su održali Tihomir Jovanović i Svetislav Filipović iz beogradskog udruženja “Sci&Fi”.

Domaćini zeničkog Festivala fantastične književnosti, priredili su za goste iz susednih država obilazak srednjovekovne tvrđave Vranduk, koja je pod patronatom Muzeja grada Zenice, a kako je sve to izgledalo možete pogledati u mini-galeriji na forumu našeg sajta.