Brigade duhova - Džon Skalzi

”Brigade duhova” drugi deo slavnog serijala Džona Skalzija

Brigade duhova, nastavak romana Starčev rat Džona Skalzija, zahvaljujući Čarobnoj knjizi stiže i pred domaće ljubitelje kvalitetne vojne naučne fantastike.

Knjiga koja se može odrediti i kao potpuno zasebno ostvarenje, opravdava Skalzijev renome pisca uzbudljive, nepredvidive i dobro promišljene spejs opere. Osim napete akcije, roman Brigade duhova donosi i duboke uvide u moralne dileme podstaknute ubrzanim razvojem tehnologije, te preispituje prirodu slobodne volje.

Brigade duhova su specijalni odredi Kolonijalnih odbrambenih snaga (KOS), elitne jedinice stvorene iz DNK mrtvih. Njih očekuje niz misija kako bi locirali vojnog naučnika Čarlsa Butena i sprečili ga da ujedini tri neprijateljske vanzemaljske rase protiv ljudi. Kako bi pobedile, Odbrambene snage moraju da otkriju zašto je Buten uradio to što je uradio.

Džared Dirak je jedini čovek koji ima priliku da sazna odgovore. Pošto je Džared superljudski hibrid stvoren od Butenovog DNK, trebalo bi da njegov mozak ima pristup naučnikovim elektronskim sećanjima. Ali kad memorijski transplantat naizgled zakaže, Džareda šalju u Brigade duhova.

Džared se isprva pokazuje kao savršen vojnik. Međutim, dok Butenova sećanja polako isplivavaju, on počinje da naslućuje Butenove pobude za izdaju. Tokom očajničke potrage za „ocem“, Džared mora da se pomiri i sa sopstvenim odlukama. Vremena ponestaje: alijansa se sprema za ofanzivu, a u ratnim planovima su i pojave strašnije od pukog vojnog poraza čovečanstva…

Knjigu je na srpski jezik preveo Nikola Petaković.

Džon Skalzi (1969) jedan je od najznačajnijih američkih SF pisaca srednje generacije. Višestruki je dobitnik prestižne nagrade „Hugo”. Njegova najznačajnija dela su romani objavljeni u okviru serijala „Starčev rat“.