Džon Krouli - Ka

Na ”Fantastičnoj čitaonici” o novom romanu Džona Kroulija

Redovni tribinski program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u ponedeljak 24. decembra biće u znaku novog izdanja „Fantastične čitaonice“ čija će tema biti Džon Krouli i njegov roman Ka: Dar Oakley in the Ruin of Ymr. Program se održava od 19 časova u tribinskoj  sali Doma omladine Beograda, a moderator je Bojan Butković.

Džon Krouli i dalje piše fantastiku. Nakon što je pre 12 godina dobio World Fantasy nagradu za životno delo, prošle godine objavio je zapažen roman u kojem jedan čovek priča o vrani Dar Oakley i njenim nemogućim životima i smrtima u zemlji Ka.

Dar Oakley, prva vrana koja je ikada imala lično ime, rođen je pre dve hiljade godina, a kad jedan čovek nauči njegov jezik konačno dobija šansu da ispriča svoju priču. Počinje od toga što je u mladosti dograbio besmrtnost namenjenu ljudima, još pre no što se Cezar zaputio u keltske zemlje. Opisuje kako je otplovio na zapad s irskim monasima koji su tražili raj za svece i kako je stalno putovao u podzemlje i vraćao se odande. Tokom avantura u Ka, zemlji Vrana, ali i širom sveta, natrapao je na mnoge tajne koje bi mogle da promene život ljudi i sad je, možda, vreme da ih sve otkrije.

Džon Krouli je jedan od onih pisaca koji se provukao nezapaženo i neprevedeno kod nas, mada je još 1981. godine Ursula Legvin za njegov roman Little, Big izjavila da je njime redefinisao fentezi.

Da li je i posle četrdeset godina još uvek tako aktuelan pokušaćemo da saznamo ovim malim skretanjem pažnje na njega – ističe se u najavi Društva „Lazar Komarčić“.