“Zmaj i ždral” novi roman Aleksandra Tešića

Podelite sadržaj:

Zmaj i ždral - Aleksandar TešićSvojim novim romanom “Zmaj i ždral”, pisac poznatog serijala epske fantastike “Kosingas”, Aleksandar Tešić, čitaoce ponovo vodi u svet srednjovekovne Srbije.

Inspirisana srpskom mitologijom i narodnim predanjem, ova knjiga čini prvi od dva dela sage o hrabrom vitezu Milošu Obiliću, ali na izvestan način obrazuje i uvod u trilogiju “Kosingas”.

Roman “Zmaj i ždral” počinje legendom o čuvarima Koplja svetog Georgija i bici na Crnom kamenu 1187. godine, a nastavlja se mitskim rođenjem Miloša Obilića i njegovim detinjstvom na dvoru cara Dušana.

“Moja prvobitna namera je bila da napišem roman o Milošu Obiliću na osnovu našeg predanja”, za sajt Art-Anima kaže Aleksandar Tešić. “Po tom predanju, njega je kao dete pronašao car Dušan i odneo ga na svoj dvor.”

Kako sam autor otkriva, lik cara Dušana je tokom pisanja uspeo da izbori značajniji status u romanu: “Naravno, morao sam da pišem i o Dušanu, ali što sam više istraživao o njemu, on se više nametao kao glavni lik.”

Tako je načinjena priča u kojoj na istom mestu, carskom dvoru, u datom trenutku uz najvećeg srpskog srednjovekovnog vladara, borave najveći srpski junak i većina najvažnijih ‘aktera’ budućeg Kosovskog boja.

Tokom prikupljanja podataka o životu Dušana Silnog, Tešić je došao do zanimljivih saznanja: “Dušan je čak ratovao sa mladim Muratom, a postoje ozbiljne indicije i da je svoju ćerku dao sultanu Orhanu za ženu, što je čini Muratovom maćehom! Da, Dušan je, izgleda, imao i ćerku a ne samo sina Uroša.”

Ipak, naredna knjiga će predstavljati povratak inicijalnoj ideji i Obiliću kao glavnom nosiocu priče.

“Ostao sam sad ‘dužan’ da napišem još jedan roman o poslednjim godinama Miloševog života”, kaže Tešić.

U toj knjizi biće opisana poslednja decenija u životu ovog srpskog junaka.