Živković u Vršcu održao predavanje o kreativnom pisanju

Zoran ŽivkovićZoran Živković je minulog četvrtka u Gradskoj biblioteci Vršca, pred mnogobrojnom publikom, održao predavanje o kreativnom pisanju.

Govoreći o značaju kurseva ove vrste, Živković – koji na Filozofskom fakultetu u Beogradu vodi upravo jedan takav – kaže: “U Evropi se od skora ti kursevi upriličuju u većem obimu. Danas već nemate ozbiljniji univerzitetski centar koji nema kurs kreativnog pisanja.”

Ipak, on prednost u odnosu na kurseve daje čitanju: “Nema boljeg kursa kreativnog pisanja od kreativnog čitanja. I ništa što bih ja studentima rekao i otkrio ne može se uporediti sa tim ako oni zbilja kreativno čitaju, ali prave književne uzore. Pročitati, recimo, celog Dostojevskog  je idealan, savršen, kurs kreativnog pisanja.”

Poruka susreta sa najprevođenijim srpskim piscem bila je jasna: nema umetničke proze bez talenta, koji se, pak, ne može videti bez neumornog rada zasnovanog na čitanju vrhunske literature, a rezultati, kaže Živković, dolaze najčešće u zrelim godinama.

Živković je jedan od najprevođenijih srpskih pisaca. Bio je urednik edicije Polaris u okviru koje je od 1982. godine objavljeno preko 200 najznačajnijih  naslova svetske naučne fantastike. A za roman “Biblioteka” 2003. godine dobio je nagradu World Fantasy Award, koju do tada nije dobio ni jedan pisac van engleskog govornog područja.