Premijera “Igre prestola” na HBO

TV serija IGRA PRESTOLALjubitelji epske fantnastike u Srbiji večeras u 21h na HBO imaće priliku da uživaju u prvoj epizodi serije “Igra prestola” samo dan nakon svetske premijere, podseća B92.

Reč je o dugo najavljivanoj ekranizaciji istoimenog romana amerčkog pisca Džordža Martina. Radnja je smeštena u izmišljeno kraljevstvo Vesteros u kojem se 7 plemićkih porodica bori za vlast i kontrolu “gvozdenog trona”. Deset jednočasovnih epizoda u visokobudžetnoj produkciji HBO-a snimano je na lokacijama u Severnoj Irskoj, Škotskoj, Malti i Maroku.

Od glumačke ekipe najzvučnija imena su Šon Bin (Boromir u “Gospodar prstenova”) i Lina Hidi (kraljica Gorgo u “300”), a glavne role u seriji tumače i Nikolaj Koster Valdo, Mark Adi i Mišel Ferli.

Režiju su radili proslavljeni Tim Van Paten (Prodica Soprano i Žica), Brajan Kirk, Danijel Minahan i Alan Tejlor, a na scenariju je radio i sam autor romana Džordž Martin, što mnoge njegove fanove uverava da će likovi i radnja serije biti verodostojni originalnoj priči.

Roman “Igra prestola” prvi je u Martinovom ciklusu “Pesma leda i vatre” koji sačinjavaju još 6 delova od kojih 2 i dalje nisu napisana. U Srbiji ovaj serijal izdala je “Laguna”.

Džrodž Martin smatra se jednim od najboljih živih pisaca epske fantastike. Iako ga mnogi porede sa DŽ. R. R. Tolkinom, a i on sam priznaje da mu je tvorac “Gospodara prstenova” jedan od uzora osnovna razlika je u stilu pisanja koji većina kritičara opisuje kao mračan i ciničan. Pored toga Martin se više oslanja na srednjovekovnu istoriju, a ne na mitologiju, dok su tolkinovski romantični ljubavni zapleti kod Martina zamenjeni scenama seksa uključujući i incest, silovanja i prostituciju.

Džordž Martin dobitnik je mnogih priznanja i potpredsednik je “Američkog udruženja SF pisaca”.