Jacek Dukaj - Led (drugi deo)

Objavljen treći tom romana LED Jaceka Dukaja

Podelite sadržaj:

Kontrast izdavaštvo je objavilo treći i završni tom romana Led nagrađivanog poljskog pisca fantastike Jaceka Dukaja. Reč je o delu koje se može svrstati u red najpromišljenijih i najbogatije izgrađenih svetova književne fantastike, koje nadilazi okvire žanra i o kome bi se pre moglo govoriti kao o antropološkom romanu.

Radnja romana odvija se u alternativnoj stvarnosti u kojoj se nikada nije dogodio I svetski rat, a Poljskom i dalje vlada caristička Rusija. Nakon famozne Tunguske eksplozije, po Sibiru počinje da se širi čudan led, u kome se nalaze njegovi neobični stanovnici ljuti, anđeli mraza, i koji je stigao sve do Varšave. Glavni junak Benedikt Gjeroslavski, briljantni matematičar i pasionirani kockar počinje da bliže ispituje ovaj fenomen, radeći za Ministarstvo Zime.

Zaplet ovog romana obiluje zapanjujućim obrtima, političkim, ljubavnim i kriminalnim intrigama, kao i neverovatnom imaginacijom njegovog autora. Ukrštaj suverenosti znanja iz oblasti prirodnih nauka, dubine humanističke perspektive i razvijene, kontrolisane pripovedačke veštine trijumfuje u suludoj sibirijadi, opasnim oružanim sukobima i ljubavnom susretu doslovnom većem od života.

Duh ovdašnje čitalačke publike biće posebno pobuđen mestom koje Dukaj u Ledu dodeljuje liku Nikole Tesle, koji uz Raspućina, Trockog, Kroulija, Berđajeva učestvuje i doprinosi svetu alternativne istorije na očekivano ekscentričan i čudnovat način, sve vreme iskušavajući granice našeg osećaja za logiku, naša uverenja i rasuđivanja.

Prevod romana sa poljskog jezika uradila je Jelena Jović.

Jacek Dukaj je rođen 1974. godine u Tarnovu, Poljska. Filozofiju je studirao na Univerzitetu Jagelonski. Nakon što je otkrio naučnu fantastiku zahvaljujući stvaralaštvu Stanislava Lema, odlučio je da se sam oproba u žanrovskom književnom stvaralaštvu. Debitovao je sa svega 16 godina, romanom Zlatna galija. Više puta je dobijao najprestižniju poljsku nagradu za naučnu fantastiku „Zajdel“, a za roman Led je dobio i Evropsku nagradu za književnost. Dela su mu prevedena na više od deset svetskih jezika. Teme kojima se najčešće bavi su tehnološki singularitet, nanotehnologija i virtuelna stvarnost.

Jacek Dukaj - Led (2. deo)
LED – Jacek Dukaj