Sva Teslina deca - Goran Skrobonja - japansko izdanje

SVA TESLINA DECA Gorana Skrobonje na japanskom jeziku

Japanska izdavačka kuća Gentosha Renaissance Shinsha Inc. iz Tokija uskoro će objaviti prevod romana Sva Teslina deca jednog od najznačajnijih srpskih pisaca fantastike, Gorana Skrobonje.

Roman će biti objavljen u dva toma. Prvi će se u prodaji naći kroz nedelju dana, dok će se na objavljivanje drugog sačekati još nekoliko meseci.

Sva Teslina deca predstavlja drugi deo planirane trilogije smeštene u alternativnoj istoriji koja se od istorije koju poznajemo razlikuje u nekoliko drastičnih odmaka. Tako se Sever i Jug Amerike još uvek nisu ujedinili, I svetski rat i Boljševička revolucija kasne, a u Srbiju dolazi Nikola Tesla i gradi veliku naučnu laboratoriju zbog čega mala balkanska zemlja postaje veoma važan faktor u svetskoj politici s početka tog, drugačijeg 20. veka.  

Zbog takvog statusa, Srbija je predmet spletki i zavera raznoraznih mračnih sila, a opasnost od pretnje atentatom na naučnika Maksa Planka, koji želi da se sretne sa Nikolom Teslom u Beogradu i s njim podeli vrhunsku tajnu koju je otkrio i koja može da promeni svet, na glavnu scenu postavlja superšpijunku Anku Cukić čiji je zadatak da spreči izvršenje zločina.

Knjigu su sa srpskog jezika na japanski preveli Tetsuaki Natsui i Branka Takahaši. U japanskom izdanju naći će se originalne ilustracije Igora Kordeja i kolaži Rastka Ćirića prethodno štampani u srpskom izdanju.

Sva Teslina deca - naslovnice prvog i drugog toma japanskog izdanja
SVA TESLINA DECA – naslovnice prvog i drugog toma japanskog izdanja

Nije sasvim jasno zašto su se Japanci odlučili da sa objavljivanjem krenu od druge knjige iz planirane trilogije, ali pretpostavka je da su se na taj potez odlučili jer se radnja romana Sva Teslina deca (2013) hronološki odvija pre radnje romana Čovek koji je ubio Teslu (2010).

Vredi spomenuti i detalj da su oba Skrobonjina romana iz takozvanog Teslaverzuma bila uvrštena u uži izbor za najprestižnije srpsko književno priznanje NIN-ovu nagradu.

Upitan da li će objavljivanje u Japanu ubrzati rad na dugoočekivanom trećeg delu serijala, Goran Skrobonja je za sajt Art-Anima.com otkrio da prethodno mora da završi obiman rukopis koji u kolaboraciji radi sa Ivanom Nešićem:

„Što se tiče trećeg dela Teslaverzuma, moraće još malo da pričeka dok ne završim roman Firentinski dublet koji pišem zajedno sa Ivanom Nešićem – posredi je mešavina horora i trilera sa primesama tajne istorije, vampirima, Džekom Trbosekom, viktorijanskim Londonom i – Milovanom Glišićem. Taj roman 2021. treba da objavi Laguna u dva toma.“

Goran Skrobonja i japansko izdanje romana SVA TESLINA DECA

Izvor: Art-Anima.com