Glen Dankan - Krv naša nasušna

Završni deo trilogije o vukodlacima Glena Dankana

Glen Dankan - Krv naša nasušna“Laguna” je nedavno objavila roman “Krv naša nasušna”, završni deo trilogije “Poslednji vukodlak”, jednog od najtalentovanijih britanskih savremenih pisaca Glena Dankana.

Nakon što smo se u “Poslednjem vukodlaku” upoznali sa Džejkom, vukodlakom koji razmišlja o samoubistvu i okončanju legende o svojoj vrsti, a u “Telulinom čoporu” sa Džejkovom ljubavnicom-vukodlakom, majkom upravo rođenih blizanaca – u bekstvu od onih koji bi da je unište – u romanu “Krv naša nasušna” Dankan donosi erotsku ljubavnu priču o završnoj borbi za opstanak između vukodlaka i vampira.

“Talula se navikla na nelagodnu ravnotežu. Sa blizancima kraj sebe i uz odanog ljubavnika Vokera, ona živi naizgled normalnim porodičnim životom – ako se izuzmu njihovi mesečni preobražaji u vukodlake gladne ljudskog mesa. Ali čak i taj teško osvojeni, varljivi mir podrivaju uporne Taluline misli o Remšiju, vampiru starom dvadeset hiljada godina, koji joj dolazi u snove. Sam Remši, opet, ne može se osloboditi slutnje da poznaje Talulu već mnogo (mnogo, mnogo) godina.”

Goran Skrobonja, prevodilac trilogije je na nedavnom gostovanju u klubu Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” otkrio nešto više o samom serijalu i britanskom piscu, kog je imao priliku i lično da upozna na ovogodišnjem “Istrakonu” u Pazinu.

Po njegovim rečima, a kako prenosi PISB, “Poslednji vukodlak” je za dotada glavnotokovskog pisca Glena Dankana bio svojevrstan izlet u svet žanra. Tome su doprineli obećanje dato prijateljima na jednoj novogodišnjoj proslavi da će napisati knjigu o vukodlacima, ali i činjenica da nije bio zadovoljan sopstvenom književnom karijerom, koju je karakterisao uspeh kod kritike ali ne i na komercijalnom planu.

Dankan je svojim knjigama o vukodlacima uspeo da osveži dobro poznatu priču želeći da vidi koliko daleko može da ide sa eksplicitnim nasiljem i eksplicitnim seksom. Interesantno, toga ima napretek u njegovoj trilogiji, ali je odlično uklopljeno – primetio je Skrobonja.

Iako i kraj treće knjige otvara mogućnost da se piše nastavak, Skrobonja kaže da bi Dankan radije pisao prednastavak priče ili roman o jednoj prostitutki, koja je u trilogiji postala bitan lik.