Marsonikon 3

Regionalna SF konvencija “Marsonikon”

Marsonikon 3Regionalna SF konvencija “Marsonikon” , u organizaciji SF sekcije Orion, održaće se u subotu 31. maja u tvrđavi u Slavonskom Brodu od 11.00 do 22.00 časa.

Ovogodišnja konvencija, treća po redu, tematski će biti posvećena alternativnoj istoriji, a njen program činiće raznovrsna predavanja, književne promocije, tribine, filmske projekcije i radionice.

Zagrebački novinar i prevodilac Marko Fančović održaće predavanje “Prekrajanje svijeta u starijoj i novijoj znanstvenoj fantastici”, u kome će se osvrnuti na neka od najznačajnijih dela alternativno-istorijske fikcije.

Poznata autorka kratkih SF priča Milena Benini održaće predavanje “Alternativna budućnost alternativne povijesti” u kome će govoriti o uticajima alternativne istorije na druge žanrove fantastike, kao i o budućnosti ovog žanra.

A Petar Bašić, istoričar iz Slavonskog Broda, govoriće kako drugačiji raspleti značajnih istorijskih događaja izgledaju u očima ljudi od nauke.

Semir Osmanagić, poznat po teoriji o bosanskim piramidama i česti gost TV serijala “Ancient Aliens” predstaviće novosti sa navodnog arheološkog lokaliteta u Visokom.

Tribina “Alternativna povijest i SF” biće posvećena delima beogradskog pisca Gorana Skrobonje “Čovek koji je ubio Teslu” i “Sva Teslina deca”. O ovim knjigama ali i izdavaštvu i saradnji u regionu, pored Skrobonje, govoriće Marko Fančović i pisac Ivan Lutz.

Posetioci “Marsonikona” moći će takođe da prisustvuju predstavljanjima knjiga “Subliminalne poruke” Ratka Martinovića i “Orsia” Vladimire Becić, zbornika “Marsonic 5”, te almanaha “Titan 2” i “Nebula 1”.

Ljubitelji kvalitetnih kinematografskih SF ostvarenja, moći će da pogledaju filmove: “Fatherland” (1994), “Red Dawn” (1984) i “Sky Captain and the World of Tomorrow” (2004). A organizatori najavljuju i brojne prateće sadržaje namenjene iskrenim ljubiteljima naučne fantastike.

Kompletnu satnicu programa možete pogledati na sajtu konvencije “Marsonikon“.

 

Marsonikon 3