Luiza O'Nil - Zauvek samo tvoja

ZAUVEK SAMO TVOJA – distopijski roman Luize O’Nil

Izdavačka kuća Heliks, koja je domaćem čitalaštvu najpoznatija po naučnopopularnoj literaturi, objavila je satirični naučnofantastični roman Zauvek samo tvoja irske književnice Luize O’Nil, u izuzetnom prevodu Vladimira D. Jankovića.

Radnja romana smeštena je u distopijski svet u kome se žene proizvode kroz genetički inženjering, oblikuju se u „eve“, dodeljuju im se imena koja se pišu isključivo malim slovom i obučavaju kako bi svoju ulogu ispunile na jedan od tri načina: kao družbenice koje će rađati sinove, kao ljubavnice ili kao časne sestre. Njihovo školovanje se završava Ceremonijom nakon koje će Naslednici, mladići istih godina kao i „eve“, odrediti njihovu sudbinu.

Luiza O’Nil se u svom romanu ne bavi vizijom daleke budućnosti već koristi naučnu fantastiku kao sočivo kroz koje posmatra moderno, savremeno društvo. Elementi sveta o kome ona piše postoje i duboko su ukorenjeni u današnjicu. Autorka nudi koncentrovanu dozu poruka objektifikacije i mizoginije koje se upućuju ženama danas, pritom suptilno uključujući porazni i štetni uticaj patrijarhalnog društva na mladiće, koji su takođe izloženi nametanju ustaljenih formi ponašanja.

Luiza O’Nil (1985), irska književnica, piše romane namenjene prvenstveno mlađoj čitalačkoj publici. Radi i kao novinarka za brojne irske novine i magazine u kojima piše uglavnom o feminističkim temama i pop kulturi. Zauvek samo tvoja, njen prvi roman, objavljen je 2014. godine. Ovu knjigu O’ Nilova je napisala kao odgovor na godinu dana rada u modnoj industriji, tokom kojih je patila od poremećaja u ishrani. Roman je dobio brojne nagrade, između ostalih i nagradu časopisa Sunday Independent za književni prvenac, irsku književnu nagradu Bord Gáis Energy te nagradu Eilis Dillon za prvu knjigu za decu i omladinu. Nakon ovog romana, za koji je autorka u Guardian-u nazvana „najboljom autorkom za mlade današnjice“, O’Nilova je objavila još tri podjednako uspešna i nagrađivana književna dela: Asking for It (2015), Almost Love (2018) i The Surface Breaks (2018). Za dva njena romana, uključujući i Zauvek samo tvoja, otkupljena su filmska prava.

Zauvek samo tvoja - Luiza O'Nil
ZAUVEK SAMO TVOJA – Luiza O’Nil