Zaustavljeni sat - Nataša Milić

ZAUSTAVLJENI SAT – zbirka priča Nataše Milić

Krajem prošle godine u izdanju kraljevačkog Poetikuma, objavljena je zbirka priča Nataše Milić Zaustavljeni sat. Knjigu čini petnaest proznih ostvarenja koja su u proteklih osam godina, mahom objavljivana u raznim regionalnim časopisima, zbornicima i antologijama fantastične priče.

Radnja većine zastupljenih priča dešava se u urbanom ambijentu, ali je tesno povezana sa drevnim i ruralnim.

„Reč je o fantastici, mada ne punokrvnoj, nego njenoj nežnijoj varijanti, onoj koju će žanrovci okarakterisati kao ‘književnu fantastiku’“, otkriva autorka. „Većina priča ima elemente čudnovatog ili obrađuje neki od motiva iz narodnih verovanja i predanja na moderan, nadam se nov način.“

U pričama se smenjuju različiti vremenski tokovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a prema rečima Nataše Milić, nije slučajno zašto je zbirka imenovana baš po priči „Zaustavljeni sat“.

„Naslov za zbirku Zaustavljeni sat odabrala sam po jednoj od priča, a može se reći da se svih petnaest bave problemom vremena, tačnije težnjom bića projektovanog za večnost da iskoči iz trenutka u kom je ograničeno njegovo postojanje.“

Uz naslovnu priču „Zaustavljeni sat“ (2016), u knjizi su štampane priče: „Sada“ (2019), „Treća priča“ (2019), „Umro bih za tebe“ (2020), „Kako je zapisano“ (2017), „Program“ (2014), „Prava ljubav“ (2016), „Plamen ovog sveta“ (2018), „Neće se ponoviti“ (2021), „Dama herc“ (2016), „Tragovi u snegu“ (2016), „Čarobni sat“ (2021), „Čuvar“ (2021). Sve one prethodno su objavljivane u brojnim regionalnim publikacijama, dok je „Prava ljubav“ prevedena i na rumunski jezik i objavljena u časopisu „Galaxia 42“. Ovom zbirkom premijerno objavljivanje doživele su priče: „Neće se ponoviti“, „Jadac“ i „Ikonopisac“.

Zbirka Zaustavljeni sat sadrži 128 strana. Urednik izdanja je pesnik Ivan Novčić. Autor naslovne ilustracije je Željko Pahek. Knjigu je moguće naručiti od izdavača ili putem sajta knjizararoman.rs po ceni od 600, odnosno, 594 dinara.

Ukoliko do sada niste imali priliku da čitate prozna dela Nataše Milić, od danas na sajtu Art-Anima možete pronaći njenu priču „Venecijanka“.

Nataša Milić rođena je 1976. godine u Beogradu gde živi i radi kao pravnik. Autorka je zbirke priča Zaustavljeni sat („Poetikum“, Kraljevo). Objavljivala je priče u časopisima „UBIQ“, „Emitor“, „Znak Sagite“, „Putevi kulture“, u „Paladinovim“ tematskim antologijama, istrakonskim i refestikonskim zbirkama kratkih priča, zbornicima „Marsonic“, „Regia Fantastica”, „Paralelni svetovi“, „Crte i reze“, zbirci priča o Zviždu i Homolju „Čuvari zlatnog runa“, zbirci Festivala fantastične književnosti iz Pazina, kao i u elektronskim časopisima. Godine 2018. osvojila je prvu nagradu za kratku priču na konkursu banjalučke Specijalne biblioteke.

Zaustavljeni sat - Nataša Milić
ZAUSTAVLJENI SAT – Nataša Milić