Zaboravljeni majstor fantastike

Aleksandar GrinKompanija “Novosti” od srede 5. maja u svojoj ediciji “Zlatni Rusi”, knjigom “Pacolovac”, predstavlja nezasluženo skrajnutog ruskog pisca fantastičnih, horor i avanturističkih priča Aleksandra Grina.

Pravo ime ovog pisca koji je pisao o nepostojećim zemljama, gradovima i lukama je Aleksandar Stepanovič Grinevski, a nazivali su ga ruskim Džekom Londonom, Stivensonom i Poom.

Iako početne stranice romana “Pacolovac” donose izuzetno vernu sliku Petrograda iz 1920. godine, kako priča odmiče, događaji postepeno počinju da primaju nova obličja i obrise neverovatnog, sve do antologijske scene – bala ljudi pacova. Grin uspeva u čudesnom preplitanju fantazmagoričnog i realističkog, što njegovu prozu čini izuzetnom.

Grinova fantastika, po oceni Milice Nikolić, ima jedno presudno svojstvo: nemoguće se ostvaruje u mogućim okolnostima. Pored naslovne priče, takvim postupkom građene su i “Birkova priča” i “Povratak paklu”. Preplitanje sna i stvarnosti i nemogućnost njihovog razlučivanja, drugi je vid pripovedanja koji je Grin negovao i to je odlično predstavio u pričama “Tamo ili tamo” i “Tajna noći pune mesečine”.

Ovaj pisac je, po sopstvenom priznanju, odmalena osećao odvratnost prema zdravom razumu, i uspevao, na razne načine, tokom pedesetak godina života, da se ponaša i radi zdravom razumu uprkos. Poput priča koje je pisao i njegov život bio je ispunjen avanturama. Grin je imao 16 godina kada se, uz očev blagoslov, otisnuo u svet. Tada počinje neverovatan lanac njegovih zanimanja, lutanja i sirotovanja…

Knjiga “Pacolovac” može se naći na kioscima po ceni od 390 dinara.