Radio drama “Malteški šišmiš” emitovana na Radio Beogradu 2

Ljubomir Damnjanović - Malteški šišmišNa Drugom programu radija Beograd, u okviru emisije “Mala scena”, u ponedeljak, 3. maja, premijerno je emitovana radio-drama “Malteški šišmiš”, adaptacija istoimenog romana Ljubomira Damnjanovića o srpskoj vampirskoj porodici Sarić.

Dramatizaciju romana uradila je Sonja Milošević Žderić, reditelj je Zoran Rangelov, a uloge tumače: Siniša Ubović, Ivan Jagodić, Branislav Platiša, Sena Đorović, Biljana Đurović.

Mitar, poslednji izdanak vampirske loze u jednom srpskom selu koja, po tvrđenju Mitrovog oca vodi poreklo od Miloša Obrenovića koji im je silom obljubio neku daleku babu, odlučuje da skine sramotu sa kuće i probode svog dedu, vampira koji švrlja po selu kocem. Pošto za to nema srca i ostavlja dedu u životu, Mitar dolazi na ideju da dedu odvede u Beograd jer tamo ih ima puno skarepa pa se deda neće poznati. Taman kad je pomislio da je rešio stvar, Mitar se zaljubljuje u Videniju, inače iz roda Tute, odnosno vukodlaka. Nakon što se venčaju i uzajamno štite od pridošlica, parapsihijatara koji dolaze u selo da istražuju čudne pojave i seoskih pijandura koji su se nameračili na vampire i vukodlake, i izrode dvoje dece, Mitar naprasno gine u kafani i postaje vampir. Sada, bez ikakve odstupnice, Mitar je primoran da se pridruži svom vampirskom plemenu sa kojim će učestvovati u nizu epizoda za opstanak kao što je spasavanje Mitrove ćerke od Cigana iz cirkusa koji hoće da je žrtvuju zarad spasa sveta od rata i bolesti, Mitrovog sina iz zamađijane šume pune četnika što su izgubili pojam o vremenu i generalno bračnih tenzija između vampira i vukodlačice koji se suštinski, tj. neljudski vole.

Snimak radio drame “Malteški šišmiš” možete preuzeti sa ove adrese.