Večiti rat - Haldeman - Marvano

Strip adaptacija romana VEČITI RAT Džoa Haldemana

Podelite sadržaj:

Strip adaptacija kultnog romana Večiti rat (1974) Džoa Haldemana, objavljena je u izdanju Čarobne knjige po prvi put na srpskom jeziku.

Scenario za ovu grafičku novelu uradio je Haldeman, dok je za crtež bio zadužen belgijski strip autor Marvano.

Hadelmanov roman predstavlja osudu Vijetnamskog rata (u kome je autor svojevremeno učestvovao), ali i osudu svih drugih ratova, što se jasno potcrtava prikazom brojnih motiva ljudske agresivnosti i destruktivnosti.

Kroz osnovnu tematsku okosnicu koju čini hiljadugodišnji rat ljudi i vanzemaljaca, grafička novela upućuje kritiku na račun totalitarističkih režima i njihovih nastojanja da sputaju individualno razmišljanje i ostvarenje pojedinca na ličnom nivou.

Radnja romana i grafičke novele prati Vilijama Mandelu, vojnika bačenog kroz prostor i vreme kako bi se borio u hiljadugodišnjem međuplanetarnom ratu protiv nepoznatog i neosvojivog neprijatelja. On čini sve što je potrebno da preživi teška iskušenja i vrati se kući.

Ali, relativnost vremena koje svemirsko putovanje izaziva – dok za Mandelu protiču meseci, na Zemlji prolaze vekovi – učiniće da će ga povratak u domovinu užasnuti više nego rat u kojem je učestvovao.

Prevod grafičke novele sa francuskog jezika uradio je Ilija Čanak.

Marvano (1953) je do početka 1980-ih godina radio kao arhitekta, da bi se potom posvetio devetoj umetnosti. Strip Večiti rat njegovo je prvo značajano ostvarenje. Sa Džoom Haldemanom je sarađivao na serijalima Dalas Bar i Zauvek slobodan.

Džo Haldeman (1943) je diplomirao fiziku i astronomiju na Univerzitetu Merilend 1967. godine. Iste godine je kao vojnik otišao u Vijetnam, gde je i ranjen. Vijetnamski je veteran ovenčan vojnom nagradom „Purpurno srce“. Godine 1975. diplomirao je kreativno pisanje na Univerzitetu u Ajovi. Dobitnik je nagrade „Dejmon Najt“ 2010. godine za životno delo, a više puta je ovenčan prestižnim nagradama „Hugo“ i „Nebula“.  Napisao je više od 30 romana, zbirki priča, eseja i pesama.  

Večiti rat - Džo Haldeman i Marvano
VEČITI RAT – Džo Haldeman i Marvano