Teri Gudkajnd

Preminuo Teri Gudkajnd, autor serijala MAČ ISTINE

Pisac epske fantastike Teri Gudkajnd, najpoznatiji po serijalu „Mač istine“, preminuo je 17. septembra 2020. u 72. godini života.

Gudkajnd je rođen 1948. godine u Omahi, SAD. Nakon što je napustio fakultet, radio je kao stolar, proizvođač violina i restaurator retkih i egzotičnih rukotvorina i antikviteta.

Pre nego što je počeo da piše, bio je poznat po slikanju morskih i divljih životinja.

Godine 1993, tokom rekonstrukcije kuće na ostrvu nedaleko od obale Mejna, započeo je svoj debitantski roman – Prvi zakon magije.

Serijal „Mač istine“ koji broji 21 nastavak, prodat je u više od 25 miliona primeraka i preveden je na više od trideset jezika. 

Prvi zakon magije najskuplje je plaćen debitantski roman u žanru fantazije, oko čijih su se autorskih prava borila tri prestižna izdavača. To je ujedno i jedini Gudkajndov roman objavljen na srpskom, u dva toma.

Po ovom romanu je 2008. godine kultni režiser Sem Reimi snimio televizijsku seriju Legenda o tragaču.

2019. godine Gudkajnd je objavio prvi deo novog serijala „The Children of D’Hara“ koji je smešten u istom univerzumu kao i serijal „Mač istine“ i do juna 2020. godine objavio čak pet nastavaka.

Gudkajnd je bio zagovornik filozofskog pristupa objektivizma Ajn Rend i u svojim delima se pozivao na ideje i knjige te uticajne američko-ruske književnice.

Teri Gudkajnd
Teri Gudkajnd