Veb-sajt za knjigu “Duge noći i crne zastave” Dejana Stojiljkovića

Izdavačka kuća “Laguna” objaviće 15. marta novi roman Dejana Stojiljkovića “Duge noći i crne zastave”, dugo najavljivanu priču o Moravskoj Srbiji i vitezovima kneza Lazara koji su se prvi junački oduprli osmanlijskom pohodu na Evropu.

Autor bestselera “Konstantinovo raskršće” junake svog novog romana – srednjovekovne velmože i vitezove kneza Lazara, Milana Toplicu, Ivana Kosančića, Miloša Obilića, Stevana Musića, kao i njihove turske savremenike i ljute protivnike sultana Murata, Bajazita, Ali-pašu i druge – oživeo je i prikazao u sasvim novom, drukčijem svetlu nego što smo dosad navikli. Daleko od idealizovanih junaka narodnih pesama ili svedenih likova iz istorijskih svedočanstava, Stojiljkovićevi srednjovekovni srpski plemići i turski velikaši pred očima čitalaca pretvaraju se u ljude od krvi i mesa, u gorostasne i nemilosrdne srednjovekovne figure sa manama i strahovima, sumnjama i snovima, usponima i padovima. Dramatična potraga za kivotom kneza Lazara, opis prilika na srpskim dvorovima i pripremanje otpora turskoj najezdi prepliću se sa događajima i raspoloženjima koji vladaju u osmanlijskom taboru, spletkama i ambicijama Muratovih sinova, derviša i vojskovođa, ispredajući tako uzbudljivu priču koja se čita bez daha.

Povodom izlaska iz štampe ovog jedinstvenog istorijskog romana “Laguna” je u utorak, 21. februara, pokrenula poseban veb-sajt www.dugenociicrnezastave.rs na kome se čitaoci mogu obavestiti o najznačajnijim istorijskim likovima s kraja XIV veka, o srpskom dvoru i turskom taboru, o ondašnjim tajnim društvima i viteškim redovima, o srednjovekovnim utvrđenim gradovima, običajima, ratovanju i oružju.

Veb-sajt je ilustrovan originalnim fotografijama, srednjovekovnim freskama sa likovnim predstavama ondašnjih moćnika, kao i crtežima današnjih umetnika, koji na originalan način dočaravaju burno razdoblje na pragu velikog istorijskog sukoba hrišćana i “ismailćana”, praktično započetog u srpskim zemljama.
Uz ove korisne i slikovite pojedinosti, veb-sajt sadrži i podatke o piscu, prikaz i odlomak iz romana, posebno urađen trejler i razne vesti u vezi sa novom i dugo očekivanom Stojiljkovićevom knjigom.