Vampiri i veštice kao akademici

Da li ste se ikada zapitali čime bi se bavila i kakav bi to život vodila stvorenja iz mračne mašte – poput veštica i vampira – da zaista postoje?

Debora Harknes, akademski istoričar nauka, pokušala je da odgovori na to pitanje u svom prvom romanu “Otkriće veštica”, koji se od nedavno može pronaći u domaćim knjižarama zahvaljujući izdavačkoj kući Alnari.

Kao naučni radnik, Debora je ponudila odgovor u kome su vampiri i veštice – uglavnom akademici. Vampiri su naučnici koji preferiraju rad u laboratotrijama, dok su veštice pretežno orijentisane na humanističke nauke.

“Otkriće veštica” predstavlja uvodni deo buduće trilogije, a donosi priču o Dajani Bišop, potomku ugledne veštičje loze, koja istražujući arhivu Bodleanske biblioteke u Oksfordu pronalazi drevnu knjigu alhemije “Ešmol 782”. Ovo otkriće podići će na noge veštičji i vampirski svet, ali i dovesti junakinju u kontakt sa znamenitim genetičarom, poznavaocem vina, poklonikom joge i vampirom Metjuom Klermonom, koji je i sam neobično zainteresovan za “Ešmol 782”.

Metjuovo savezništvo prerasta u bliskost sa Dajanom, primoravajući je da se suoči sa stoletnim tabuima i protivrečnom porodičnom istorijom i da, iako savremena žena, pronađe izvor drevne moći skriven u njenom nasleđu.

Debora Harknes je s naučničkom dubinom i spisateljskim darom isplela pripovest o strasti i opsesiji, sukobu magije, alhemije i nauke i o brižljivo čuvanim tajnama začaranog sveta.