Uspešan start filmske adaptacije romana “Žena u crnom”

Nova ekranizacija horor romana “Žena u crnom” engleske književnice Suzan Hil, zabeležila je odličan prijem kod američke filmske publike tokom svog debija, proteklog vikenda, ostvarivši drugu po visini zaradu, ali i veoma dobre kritike.

Film prati priču o mladom advokatu koji poslovno dolazi u mali priobalni grad kako bi rešio zaostale pravne poslove nedavno preminulog klijenta. Ubrzo po dolasku shvata da se u gradu nešto čudno događa – mesto potresaju zastrašujuće smrti dece. Dodatno ga uznemiruje činjanica da lokalno stanovništvo ignoriše njegova pitanja. Smešten u izolovanoj kući svog klijenta, advokat uskoro susreće duh žene u crnom.

Glavnu ulogu u filmu tumači Danijel Redklif, koga je proslavila naslovna uloga mladog čarobnjaka u filmskom serijalu “Hari Poter”. Za režiju je bio zadužen Džejms Votkins (“Eden Lake”), a scenario potpisuje Džejn Goldman (“Stardust”). 

Napisana stilom viktorijanske priče o duhovima, “Žena u crnom” je uzbudljiv roman nabijen atmosferom iščekivanja, životnim situacijama i nijansiranom simbolikom o strahu i žrtvi. Suzan Hil je ovaj roman, koji se već svrstava u klasiku horor žanra, napisala 1983. godine. U međuvremenu je roman doživeo brojne prevode, televizijsku adaptaciju, a godinama je istoimena pozorišna predstava najgledanija u londonskom pozorištu na “Vest Endu”.

Knjigu je na srpskom jeziku objavila izdavačka kuća “Okean” 2004. godine.

Suzan Hil je rođena u Skarborou, u Engleskoj, 1942. godine. Diplomirala je na Kraljevskom koledžu u Londonu i bavila se novinarstvom. Njena najpoznatija dela su romani: “Ptice noći”, “Ja sam kralj dvorca”, “Čudni susret”, “Albatros”. Piše i priče za decu, kao i radio-drame.