Uskoro stiže “Reka bogova” Ijana Mekdonalda

Iz izdavačke kuće “Paladin” stižu najave da bi “Reka bogova”, jedna od najznačajnijih knjiga britanskog pisca naučne fantastike Ijana Mekdonalda, trebalo da bude predstavljena srpskom čitalaštvu do polovine oktobra.

Ova knjiga je jedno od Mekdonaldovih dela, nastalih kao plod njegovog promišljanja da su zemlje takozvanog Trećeg sveta mesta na kojima će doći do najrevolucionarnijih pronalazaka u sferi tehnologije, naročito kibernetike i nanotehnologije. U svom promišljanju budućnosti koja nas neposredno očekuje, Mekdonald postavlja mnoštvo pitanja i iznosi isto toliko odgovora sa duboko humanističkog stanovišta.

Radnja romana smeštena je u 2047. godinu, na proslavu stogodišnjice nezavisnosti Indije – zemlje koja je ista kao i sada: drevna i puna mladosti, siromašna a opet neverovatno bogata. Raznolika, nasilna, divna i strašna, uzbuđujuća i zbunjujuća. Država zagušena nacijama i kulturama, protkana gotovo seizmičkim kontrastima i suprotnostima, bezmalo dve milijarde ljudi gura se na potkontinentu i po uzavrelim gradovima – kiberabadima – gde se prastara kultura i vrh visoke tehnologije susreću da bi iznedrili nova društva i – moguće – novu razumnu vrstu.

Knjiga je ovenčana nagradom Britanskog društva za naučnu fantastiku (BSFA), a bila je nominovana i za neke od najprestižnijih nagrada za žanrovsku književnost, poput nagrada “Hugo” i “Artur Č. Klark”.

Sa sajta Art-Anima možete preuzeti odlomak, koji čini prvih 46 strana romana “Reka bogova”. Dokument je u PDF formatu i teži 1MB.