Mo Jen - Priče o crvenom sirku

Uskoro ”Priče o crvenom sirku” nobelovca Mo Jena

Mo Jen  - Priče o crvenom sirkuOd srede, 1. oktobra u prodaji će se naći “Priče o crvenom sirku”, roman koji je proslavio Mo Jena i koji je odmah zatim pretočen u film 1986. Sastoji se od pet novela u kojima se prepliću mitovi i legende sa surovim savremenim pričama.

Roman je izazvao ogromnu pažnju i kineske kritike i čitalaca, a zahvaljujući istoimenom filmu reditelja Džang Jimoua, koji je na filmskom festivalu u Berlinu 1988. godine dobio nagradu “Zlatni medved”, proslavio Mo Jena širom sveta.

Okosnicu romana čini borba seljaka protiv Japanaca u drugom kinesko-japanskom ratu (1937–1945) u piščevom fiktivnom zavičaju Gaomi. Naratorov deda, nosač Ju, zaljubljuje se u lepu devojku koju nosi u svadbenoj nosiljci ka kući njenog budućeg muža, gubavog sina imućnog pecirakije. Uskoro odlučuje da ubije i mladinog muža i njenog svekra, pa počinje da živi s njom nastavljajući da proizvodi rakiju od sirka. Rat sve više besni, a Ju sve više napreduje u vojsci i miliciji…

Napuštanjem tradicionalnog linearnog istorijskog narativa (roman se sastoji od pet novela mozaički uklopljenih u jedinstvenu celinu) i preplitanjem mitova i legendi sa surovim pričama iz savremenog doba, narator se kreće napred i nazad u vremenu i prostoru, popunjava praznine u priči i iznosi pretpostavke o osećanjima svojih predaka iz različitih uglova.

U jednom intervjuu iz 2003. godine, Mo Jen objašnjava razloge velikog uspeha ovog svog romana: “U njemu je opisan zajednički duh kineskog naroda tog doba posle dugog perioda u kom je lična sloboda suzbijana. Roman predstavlja oslobađanje pojedinca koji se usuđuje da govori, da misli i da dela.”

Ana Sun, novinarka književnog časopisa “The Kenyon Review” je u svojoj kritici romana rekla da se “stil i način na koji Mo Jen dočarava svet u svom impresivnom opusu može s punim pravom nazvati ‘halucinantni realizam’: likovi u njegovim romanima upuštaju se u obračun sa ratovima, glađu, željama i prirodom; stvarnost koju opisuje prepuna je brutalne agresije, seksualnih opsesija i opšteg prožimanja fizičkog i simboličkog nasilja u živodu kineskog seljaka.”

Izdavačka kuća “Laguna” već je objavila njegove knjige “Žabe” i “Promena”.

Pravo ime Mo Jena je Guan Mo, a književni pseudonim na kineskom znači “onaj koji ne govori”. Rođen je 1955. u seljačkoj porodici. Roditelji su ga, iz predostrožnosti, naučili da ne govori kada je van kuće. Zbog toga je izabrao ovakav pseudonim. Tokom Kulturne revolucije, 1966. godine, dobio je etiketu “nepoželjnog elementa” i zbog toga je izbačen iz škole. Njegova porodica je u to doba živela vrlo teško i siromašno. Radio je u fabrici, a 1976. je ušao u Narodnu oslobodilačku vojsku, a onda se učlanio i u Komunističku partiju. Mo Jen je diplomirao na Vojnoj akademiji umetnosti i književnosti 1986, a zatim i na Pekinškom univerzitetu. Njegovo seljačko poreklo i obrazovanje u vojnim okvirima, prilično odudaraju od obrazovanja koje su stekli drugi pisci nadojeni klasičnom književnošću. 1981. je objavio svoju prvu novelu, “Kiša pada na prolećno veče” i uzeo pseudonim. Kritika je odmah toplo dočekala njegov prvenac. Mo Jen je dao ostavku u vojnoj službi 1999. gde je do tada radio u odeljenju za kulturu. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 2012. godine sa obrazloženjem da sa “fantastikom spaja fikciju, istoriju i savremeni trenutak”.

Mo Jen - Priče o crvenom sirku