Miloš Petković - Tajna stare vodenice

Uskoro novi roman Miloša Petkovića ”Tajna stare vodenice”

Od Miloša Petkovića, autora trilogija „Vukovi sudbine“ i „Perunov hroničar“ (prema kojoj uskoro treba da počne snimanje igranog filma), stiže novi roman „Tajna stare vodenice“. Očekuje se da sedma knjiga mladog niškog pisca u izdanju „Portalibrisa“ bude objavljena sredinom oktobra, uoči početka Beogradskog sajma knjiga.

Uvodni deo romana beleži samrtničku ispovest Čoveka s gvozdenom maskom, koji najmoćnijem grofu Evrope otkriva tajnu svog poslednjeg proročanstva… ali, otkriva mu i način kako da se proročanstvo spreči. Vremešni grof svom sinu kroz dnevnički zapis u nasledstvo ostavlja tu veliku tajnu, a ovaj kada to otkrije pokreće potragu za legendarnih sedam mačeva. Plemić u pomoć poziva skupinu izuzetnih likova koju čine detektiv, dvojica pustolova, čuveni arheolog, senka sa istoka i lovac na nečastive. Kada se grupa upusti u potragu za mačem Kazikli-bega, proročanstvo će ih odvesti u Srbiju gde će se sukobiti sa tri srpska šejtana i otkriti tajnu stare vodenice…

U knjizi se prepliću životi mnogih poznatih likova iz sveta književnosti i istorije, ali poseban pečat priči daju vidarka sa Rtnja Iskra Perunović, poznati britanski pisac i srpski etnolog, vlaška veštica Amalija i trojica vampira, Petar Blagojević, Arnaut Pavle i Sava Savanović, koji u Medveđi, Kisiljevu i Zarožju čuvaju tajnu staru nekoliko vekova.

Recenzije za roman potpisaće frontmen grupe „Ortodox Celts“, Aca Seltik, i pisac Ivan Drajzl. Za naslovnicu se pobrinuo ilustrator Igor Krstić, dok je poznati muzičar Oliver Katić poslužio kao model za izradu portreta Save Savanovića, koji će se naći na poleđini knjige.

U romanu „Tajna stare vodenice“ naći će se i specijalni, ilustrovani dodatak sa biografijama glavnih likova, legendama o sedam mačeva i isečcima iz novina vezanim za pojavljivanje vampira u Srbiji i Evropi.

U saradnji sa ljudima iz „Portalibrisa“, Petković najavljuje dolazak trojice srpskih vampira na Beogradski sajam knjiga, s kojima će posetioci moći da se slikaju na štandu izdavača.

Za razliku od prethodnih Petkovićevih saga, koje su realizovane kao troknjižja, pripovest o poslednjem proročanstvu Čoveka sa gvozdenom maskom biće ispričana u dva toma. Drugi deo bi trebalo da bude objavljen krajem 2016. godine.

Vampir Sava Savanović - rad Igora Krstića
Vampir Sava Savanović – rad Igora Krstića