Uskoro iz Derete stiže ”Metro 2035” Dmitrija Gluhovskog

Novi roman Dmitrija Gluhovskog, „Metro 2035“, uskoro će biti publikovan u izdanju „Derete“, svega nekoliko meseci nakon premijernog objavljivanja na ruskom jeziku.

Nastavak legendarnih romana „Metro 2033“ i „Metro 2034“, donosi zastrašujuću viziju života posle nuklearne katastrofe. Radnja je smeštena u moskovskom metrou, jedinom utočištu preživelih, u kome je svaka stanica postala zasebna država. Preživeli ljudi grčevito se bore za opstanak pred najezdom mutanata koji su zavladali na površini.

Prvi deo serijala, „Metro 2033“, ujedno predstavlja začetak interaktivne vrste književnosti. Reč je o prvom literarnom ostvarenju koje je doseglo milionske tiraže, a na čiji razvoj su direktno uticali sami čitaoci. Autor je delove romana, zahvaljujući internetu, sukcesivno davao na uvid posetiocima svog bloga, a oni su komentarisali napisano, postavljali pitanja, davali predloge i sugestije, što je autor uzimao u obzir prilikom daljeg rada.

Serijal o metrou upotpunjuje i roman „Sumraci“ napisan nakon „Metroa 2033“, u kome centralno mesto zauzima priča o drevnom dokumentu. Autor je ovim delom želeo da govori o „čistilištu“ kroz koje prolazi ljudski rod u podzemnom svetu.

Dmitrij Gluhovski rođen je 1979. godine. Živeo je i školovao se u Izraelu, Nemačkoj i Francuskoj. Sa prvim romanom, „Metro 2033“, postaje jedan od najčitanijih pisaca u Rusiji. Kao novinar je od 2002. do 2005. godine u Lionu radio za evropski informativni TV kanal EuroNews, da bi se zatim vratio u Rusiju gde postaje novinar informativne kuće Russia Today. Sarađivao je sa radiom Deutsche Welle i britanskim TV kanalom Sky News. Pored romana „Metro 2033“ (2005), „Sumraci“ (2007) i „Metro 2034“ (2009), 2010. godine objavio je satiričnu zbirku priča o savremenoj Rusiji „Priče o otadžbini“. Živi i radi u Moskvi.

Dimitrij Gluhovski - Metro 2035
Dmitrij Gluhovski – Metro 2035