Uroš Petrović

Uroš Petrović, dečji pisac 2013. godine prema RTS-u

Uroš PetrovićKako je objavljeno na sajtu RTS-a, dečji pisac 2013. godine je Uroš Petrović. Njegove knjige godinama su u vrhu top lista, na njih se dugo čeka u bibliotekama, a dešava se i to da nestanu u knjižarama. Susreti sa njim inspirišu ne samo decu nego i odrasle.

Zagonetanjem, osobenim humorom i fantastičnim pustolovinama uči decu da razmišljaju, da budu radoznala, da poštuju i vole prirodu. Da se raduju.

“Uvek je zabavnije nešto iza zatvorenih vrata ili kada se skrene sa neke staze koja je dobro utabana. Uvek su najzanimljivije stvari, daleko od puta. Tamo gde niko nije bio, možda. To je prava radost otkrivanja”, kaže Petrović.

Njegova knjiga “Deca Bestragije” dobila je nagradu Zmajevih dečjih igara “Rade Obrenović”, za najbolji roman za decu i mlade. Ipak, najvažnije priznanje stiglo je od žirija dečje kritike: “Dositejevo pero”, za petu knjigu “Zagonetnih priča”.

“Šta reći o uzvišenoj mudrosti, dosetljivosti, misterioznosti kojom ova knjiga odiše”, kaže članica žirija Milica Ninković, dok Natalija Ljubojević ističe da čitanje njegovih knjiga stvara iskren osmeh na licu.

U 2013. objavljena je i nova knjiga “Tajne veštine Marte Smart”, horor roman “Peti leptir” emitovan je u dramskoj formi na Radio Beogradu, a po piščevom romanu epske fantastike “Aven i jazopas u zemlji Vauka” nastala je pozorišna predstava.

Profesorka Ljiljana Ljuštanović naglašava da Petrović s lakoćom i poštovanjem komunicira sa decom.

“Taj njegov nastup mene podseća na ono što je bio nastup mladoga Ršuma, koga smo mi dočekivali slično kao što sada deca dočekuju Uroša, kao nekakvu rok zvezdu”, kaže Ljuštanovićeva.

“Sve što se dogodi u tom najvažnijem periodu svačijeg života, dakle u detinjstvu, ma kako to, naoko izgledalo, može jednog dana da se pretvori u nešto veliko, u vatromet”, kaže Petrović.

Uroš Petrović je koautor programa “NTC sistem učenja” koji podstiče kreativno i logičko razmišljanje i razvoj darovitosti kod dece. Knjige su mu objavljene i u Mađarskoj, Grčkoj i Italiji.