Harold Foster - Princ Valijant

Objavljen drugi tom iz strip serijala “Princ Valijant”

Harold Foster - Princ Valijant“Čarobna knjiga” nastavlja sa objavljivanjem stripova iz legendarnog serijala “Princ Valijant” Harolda Fostera u obliku knjiga. Nedavno je iz štampe izišao drugi tom u kome su se našle sve strip epizode urađene tokom 1939. i 1940. godine.

Započet 1937. godine, serijal je ostao popularan do današnjih dana zahvaljujući vizuelnoj besprekornosti i pripovedačkim standardima koji će decenijama kasnije dominirati avanturističkim stripovima u nastavcima.

Strip serijal donosi linearnu priču o avanturama prebogatom životnom putu princa Valijanta, koji je rođen 433. godine, kao sin kralja Aguara u skandinavskoj Tuli, na krajnjem severu tada poznatog sveta. S 15 godina, što je po srednjovekovnim merilima značilo punoletstvo, odlazi od kuće u potrazi za pustolovinama. Ubrzo sreće ser Gavena i ser Lanselota, vitezove kralja Artura, i s njima dolazi na dvor u Kamelot, gde postaje štitonoša. Sa 17 godina dobija čuveni mač koji peva – legendarni Flamberže koji će postati njegov verni pratilac, a ubrzo posle toga kralj Artur ga proglašava vitezom okruglog stola. U narednim godinama Valijant se bori protiv Atile i njegovih Huna u Italiji, upoznaje ljubav svog života, princezu Aletu, a zatim ga pustolovine vode u Svetu zemlju, Grčku i Afriku. Za vreme dok su Vandali opsedali Rim, 455. godine, ženi se Aletom, a sledeće godine odlaze u Ameriku gde im se rodio prvi sin, Arn.

Iako je priča o princu Valijantu smeštena u peti vek nove ere, ona nije istorijski dosledna. Foster uključuje mnoge anahrone elemente: vikinške duge brodove, alhemičare, tekovine tehnološkog napretka karakteristične za doba renesanse i perioda koji su sledili. Dok utvrđenja, naoružanje i oklopi potsećaju na one koji su se koristili tokom kasnijeg srednjeg veka.

Fantastični elementi značajnije su prisutni u epizodama koje su izlazile prvih godina, da bi se njihovo prisustvo u kasnijim izdanjima prilično umanjilo.

Stripovi o princu Valijantu do sada su mnogo puta objavljivani u obliku knjige, ali za razliku od tih ranijih, u ovom novom izdanju, koje je priredio čuveni američki izdavač stripova “Fantagrafiks”, prvi put se pojavljuje originalni kolorit koji je lično odabrao Foster, onako kako je strip premijerno izlazio u nedeljnim izdanjima novina.

 

Harold Foster - Princ Valijant