Čudovišta koja smo voleli, 4. deo

Ranko Munitić - Čudovišta koja smo voleliIzdavačka kuća Kreativni centar nedavno je objavila dugo očekivani, četvrti tom edicije Čudovišta koja smo voleli ne tako davno preminulog kritičara i teoretičara filma Ranka Munitića, javlja sajt Vesti-online. Ova mala, ali izuzetna autorska enciklopedija ispituje rađanje popularnih likova u književnosti i njihov prelazak na film i u strip.

Edicija Čudovišta koja smo voleli bila je zamišljena kao istraživačko putovanje u šest knjiga, dugo tri i po milenijuma, ali će zbog prerane smrti autora obuhvatiti pedeset poglavlja, svrstanih u pet, umesto prvobitnih šest tomova.
 
Analizom legendarnih ličnosti iz mitova, bajki, zatim dela horora i naučne kao i iz epske fantastike, traga se za tajnom večite privlačnosti i izazovnosti čudovišta.

Prema rečima samog autora, serijal Čudovišta koja smo voleli jeste “pokušaj da se najpopularniji mitovi filmske fantastike ispitaju najpre u odnosu na književne originale (iz kojih su mahom svi potekli), a onda i u odnosu na prasliku koja stoji iza svega“.
 
Na taj način ova mala autorska enciklopedija ispituje rađanje popularnih likova u književnosti i njihov prelazak na film i u strip.

U četvrtoj knjizi predstavljeni su Erik – Fantom Opere, Alraune, Fantomas, Golem, Tarzan, Fu Manchu, Doktor Mabuse i drugi.
 
 

Ranko Munitić (1943–2009) objavljivao je kritike, eseje i knjige iz raznih oblasti umetnosti. Posebnu pažnju posvećivao je domaćoj kinematografiji, dokumentarnom filmu, filmskoj animaciji, stripu, glumi i glumcima i umetničkoj fantastici.
 
Napisao je više filmskih scenarija i radio kao član žirija i selekcionih komisija na dvadesetak svetskih festivala kratkog i animiranog filma. Često je isticao da nema nikog iza sebe, već “samo svoje ime, prezime, obraz, savjest”.