Sedam minuta posle ponoći

U susret Orfelinovoj filmskoj jeseni – popust na izdanja

Tokom septembra u bioskope stiže film Tima Bartona „Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“, snimljen po knjizi Ransoma Rigsa, a u oktobru film „A Monster Calls“ („Sedam minuta posle ponoći“), koji je prema istoimenom romanu Patrika Nesa snimio Huan Bajona. Ekranizovane knjige objavljene su u izdanju novosadske izdavačke kuće Orfelin, koja u narednom periodu čitaocima nudi popust na ova izdanja.

Od 20. jula do 10. avgusta trajaće akcija tokom koje će biti omogućena kupovina tri knjige o Čudnovatoj deci („Dom gospođice Peregrin“, „Grad pustoduha“ i „Biblioteka duša“) po promotivnoj ceni od 2.500 dinara (njihova puna knjižarska cena je 3.630 dinara), kao i knjiga „Sedam minuta posle ponoći“ za 700 dinara (puna cena je 924 dinara). Poštanske troškove plaća Orfelin.

Novac treba uplatiti na račun Orfelina (Kosovska 23, Novi Sad), ProCredit Bank 220-73108-85, a svrha uplate je: Kupovina knjiga. A potom treba poslati mejl na orfelinns@gmail.com sa podacima: Ime i prezime, tačna adresa i broj mobilnog, naslovi knjiga koji se naručuju.

„Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“ Ransoma Rigsa je nezaboravan roman koji, kombinujući prozu i fotografije, stvara uzbudljivo čitalačko iskustvo. Priča počinje užasnom porodičnom tragedijom zbog koje će se šesnaestogodišnji Džejkob otisnuti na sudbonosno putovanje do udaljenog ostrva u Velsu, gde će pronaći ruševne ostatke Doma gospođice Peregrin za čudnovatu decu. Dok Džejkob istražuje napuštene sobe i hodnike postaje mu jasno da su štićenici gospođice Peregrin bili više nego čudnovati. Možda čak i opasni. Možda su bili zatočeni na tom ostrvu sa valjanim razlogom. A možda su i nekako – mada je to delovalo nemoguće – još uvek bili živi.

Reč je o veoma neobičnoj knjizi koja je prevedena na preko dvadeset jezika i koja je već stekla kultni status. „20th Century Fox“ je otkupio filmska prava za ekranizaciju ove knjige, a film je režirao Tim Barton, čovek koji nam je podario „Edvarda Makazića“, „Noćnu moru pred Božić“ i „Mrtvu nevestu“.

Trejler:

„Grad pustoduha“ uvlači čitaoce u bogato izmaštani svet telepatije i vremenskih petlji, cirkuskih karnevala i menjača oblika – svet nastanjen odraslim „čudnovatim“, krvoločnim stvorovima i fantastičnom menažerijom tajanstvenih životinja. Kao i njegov prethodnik, ovaj drugi roman u serijalu o čudnovatoj deci spaja uzbudljivu fantastiku sa do sada neobjavljivanim starinskim fotografijama stvarajući tako jedinstveno čitalačko iskustvo.

Treća knjiga iz serijala, „Biblioteka duša“, donosi uzbudljiv završetak pustolovine. Šesnaestogodišnji Džejkob otkriva svoju novu i zapanjujuću moć, i uskoro zaranja u dubine istorije kako bi spasao svoje čudnovate prijatelje iz jako branjene tvrđave. Na tom putovanju prate ga Ema Blum, devojka sa vatrom u prstima i Adison Makhenri, pas koji ume da nanjuši izgubljenu decu.

Oni zajedno odlaze iz savremenog Londona u lavirintske uličice Đavoljeg jutra, najgroznijeg sirotinjskog kvarta viktorijanske Engleske. Upravo to je mesto gde će biti doneta konačna odluka o sudbini čudnovate dece iz čitavog sveta.

Plakat za film A Monster Calls (U Orfelinovom izdanju Sedam minuta posle ponoći)
Plakat za film ”A Monster Calls” (U Orfelinovom izdanju ”Sedam minuta posle ponoći”)

U knjizi „Sedam minuta posle ponoći“, Patrik Nes gradi priču na osnovu ideje Šivon Daud, koju je prerana smrt sprečila da je sama napiše. Ovo dvoje autora, među najboljim piscima za mlade današnjice, zajedno sa ilustratorom Džimom Kejom, stvorili su izuzetan i dirljiv roman, istovremeno mračan i nestašan.

Čudovište se pojavilo odmah posle ponoći. Tada se čudovišta pojavljuju. Ali to nije bilo čudovište koje je Konor očekivao. Očekivao je čudovište iz noćne more koja ga je pohodila skoro svake noći otkako je njegova majka počela da prima terapije, noćne more u kojoj je tama i vetar i vrištanje… Ovo čudovište je drugačije, nešto drevno, nešto divlje, i traži od Konora ono najopasnije – traži istinu.

Knjiga “Sedam minuta posle ponoći” dobitnik je “Karnegi” i “Grinavej” medalja, koje slave ono najbolje u dečijoj književnosti, a takođe je proglašena britanskom knjigom godine na osnovu glasova 750 ljudi iz struke.

Filmsku adaptaciju režira Huan Bajona, najpoznatiji po odličnom horor ostvarenju „The Orphanage“, a uloge tumače: Felisiti Džouns, Liam Nison, Sigurni Viver i drugi.

Trejler:

Prilog o filmu iz Kulturnog dnevnika: