TV serija prema Vonegatovom romanu ”Sirene s Titana”

Den Harmon, tvorac televizijskih hit serija „Community“ i „Rick and Morty“, angažovan je na adaptaciji romana Sirene s Titana Kurta Vonegata.

Ujedno briljantan i bizaran, Vonegatov roman iz 1959. godine donosi komično-satiričnu priču o slobodnoj volji i smislu ljudskog postojanja, u čijem središtu se nalazi Konstant, najbogatiji amerikanac 22. veka, koji svoju sreću pripisuje božanskom proviđenju. Stvari se u potpunosti menjaju kada Konstant upoznaje izvesnog svemirskog istraživača, koji je imao priliku da se suoči sa fenomenom hronosinklastičkog infundibuluma – poravnanja više istina, stvarnosti i vremena…

Iako danas može da se čita kao tipičan SF roman iz zlatnog doba američke naučne fantastike, Sirene s Titana kroz avanture zlehudog glavnog junaka Konstanta nagoveštava determinizam koji će biti snažno prisutan u Klanici Pet i potonjim Vonegatovim knjigama. Šta god da čini, Konstant ne može da izmeni svoju sudbinu i mora da je prati po Sunčevom sistemu, kao marioneta vođena koncima sudbine, da bi na kraju shvatio da je, uprkos svim udarcima i padovima, srećan što je živ.

Konstantove avanture bile su inspirativne za rok-muzičare – Al Stjuart ih je pretočio u pesme, a pokojni Džeri Garsija je davne 1983. godine otkupio prava za snimanje filma po romanu Sirene sa Titana, ali do realizacije tog projekta nikada nije došlo.

Budući da scenarista i producent Den Harmon često navodi da je Vonegat izvršio veliki uticaj na njegov rad – posebno kada je percepcija i razumevanje naučne fantastike u pitanju – možemo da se nadamo da će adaptacija romana biti korektno urađena. Koproducent TV serije biće Evan Kac. Datum premijernog prikazivanja još uvek nije poznat.