Viktor Horvat - Tursko ogledalo

”Tursko ogledalo” Viktora Horvata u izdanju Derete

U izdanju beogradske izdavačke kuće Dereta, upravo je objavljen roman „Tursko ogledalo“ jednog od najcenjenijih savremenih mađarskih pisaca Viktora Horvata.

„Tursko ogledalo“ čitaoce vodi na uzbudljivo putovanje u daleki XVI vek, kada je Mađarska tek postala vazalna država turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, nestabilna granična oblast između dva velika carstva, živopisna mešavina kalendara, poreskih sistema, jezika, knjiga i svetih spisa, mesto gde ćemo sresti moćne sultane, mađarsko plemstvo i otomanske begove, trgovce, gradske bogataše, seoske službenike – a ponekad čak i anđele, džine i neverovatne leteće mašine.

Radnja se dešava od Istanbula, preko Jedrena, Niša, Beograda i Petrovaradina, pa sve do Pečuja, i sva ta mesta više liče na ona iz 1001 noći gde kamile šetaju gradskim ulicama, kajsije i urme obilato krase drveće, lopovi tumaraju šumama, dok polako niču prve džamije i turska kupatila.

Izdavač ističe da šarm „Turskog ogledala“ leži u neobuzdanom nagonu da se ispriča priča, a njegova originalnost u prikazu Mađarske kroz vizuru otomanskih Turaka, zbog čega će sve do sada poznato čitaocu odjednom postati novo, strano i zanimljivo.

Viktor Horvat rođen je 1962. godine u Pečuju. Bavio se grnčarstvom i književnošću. Od 2003. predaje teoriju poetske strukture i istoriju formi u kasnoj srednjovekovnoj književnosti na Univerzitetu u Pečuju. Prevodi s engleskog, nemačkog i španskog. Napisao je vodič „Over There, or New York Variations“ koji je objavljen 2004.

Za svoj roman „Tursko ogledalo“ dobio je Evropsku nagradu za književnost 2012. godine.