Teri Pračet dobija spomenik u gradu na jugu Engleske

Gradsko veće Solsberija podržalo je peticiju stanovnika tog grada da se na pijačnom trgu ili u okviru parka Elizabet Gardens podigne statua posvećena velikanu fantastičke književnosti, Sir Teriju Pračetu.

Skoro 9.000 ljudi potpisalo je peticiju za postavljanje statue na jednoj od najistaknutijih lokacija u ovom gradu na jugu Engleske, u čijoj okolini je Pračet živeo od 1993. godine. Kampanja je dobila podršku članova Pračetove porodice, piščevih prijatelja i kolege Nila Gejmena.

Statuu od bronze dizajnirao bi Pol Kidbi, umetnik čije ilustracije krase naslovnice brojnih knjiga iz serijala o Disksvetu.

Kidbi predlaže izradu statue Pračeta u prirodnoj veličini, koja prikazuje „pisca u opuštenoj pozi, sa legendarnim šeširom na glavi i knjigom pod rukom“.

„Teri bi nosio svoju kožnu jaknu i košulju (sa otkopčanim dugmetom na kragni), pantalone i cipele. U džepu jakne bilo bi par olovaka. Zamislio sam da statua bude postavljena na ravnoj osnovi, takođe od bronze, na kojoj bi bilo ispisano njegovo ime, kao i datumi rođenja i smrti“, rekao je Pol Kidbi.

Pred građanima Solsberija, koji su pokrenuli peticiju za podizanje spomenika, sada je novi zadatak da procene troškove izrade statue, a zatim pokrenu kampanju za prikupljanje sredstava ili pronađu sponzore.

„Kada budemo imali konačan dizajn i kada budemo imali tačnu lokaciju na kojoj će statua biti postavljena, nastavićemo dalje“, izjavila je Emili Brend, jedna od najzaslužnijih za pokretanje peticije. „To je dugoročan projekat, ali poruke podrške koje nam stižu sa svih strana sveta, pokazuju koliko je bitno prepoznavanje važnosti Pračetovog rada za fanove i poštovaoce njegovog dela.“

Inače, ovo nije jedina peticija koju su raspisali poštovaoci Pračetovog književnog dela. U toku je i peticija za dodelu imena „oktarin“ novootkrivenom hemijskom elementu koji je za sada poznat samo po rednom broju 117.

Oktarin je boja magije, „neprikosnoveni pigment mašte“ kako ju je Pračet opisao u prvom romanu o Disksvetu. A ova kampanja je od početka godine, pa do sada, prikupila preko 50.000 potpisa podrške ljubitelja fantastike iz celog sveta.

Skica Pračetove statue
Kidbijevo idejno rešenje za statuu Terija Pračeta