Objavljena ”Trilogija o Carstvu” Isaka Asimova

Čarobna knjiga je uoči ovogodišnjeg Beogradskog sajma pripremila lepo iznenađenje za sve ljubitelje klasične naučne fantastike. Tri decenije nakon prvog i do sada jedinog izdanja na srpskom jeziku (objavljeno 1987. godine pod etiketom Polarisa), obnovljena je kultna „Trilogija o Carstvu“ Isaka Asimova.

Ovo troknjižje čini deo šireg serijala o Zadužbini a donosi naslove: Zvezde, prah nebeski, Svemirske struje i Kamičak na nebu. Knjige su izvorno objavljivane u periodu između 1950. i 1952. godine.

Radnja trilogije smeštena je hiljadama godina nakon nuklearnog uništenja Zemlje i prati napredak čovečanstva u osvajanju svemira i uspostavljanju Prvog galaktičkog carstva.

  • ZVEZDE, PRAH NEBESKI

Bajrona Farila je delilo još samo nekoliko dana od završetka studija na Univerzitetu na Zemlji, kada ga je radijacijska bomba postavljena u studentskoj sobi, načinila metom koja očajnički pokušava da pobegne od nepoznatih atentatora.

Ubrzo otkriva da je njegov otac, cenjeni rančer s Vajdemosa, ubijen. Zatečen, ophrvan bolom i besan, Bajron rešava da otkrije razloge za to ubistvo, i tako biva umešan u sagu o ustanku, političkim intrigama i špijunaži.

Tajna ga odvodi duboko u svemir, gde će se zateći u bespoštednoj borbi s Tiranima, mahnito željnim moći. Sada to za Bajrona nije samo pitanje života i smrti, već pitanje slobode u celoj galaksiji.

Trilogija o Carstvu - Isak Asimov
Trilogija o Carstvu – Isak Asimov
  • SVEMIRSKE STRUJE

Visoko iznad planete Florine, Vlastelini sa Sarka uživaju u nezamislivom bogatstvu i obilju. Dole pak, u večitom proleću na planeti, Florinijanci kuluče bez prestanka kako bi proizveli cenjeni kirt, koji donosi korist njihovim sarkitskim gospodarima.

Ustanak je nezamisliv i neostvarljiv. Ne samo što Florinijanci više ne poznaju koncept slobode već bi svako ometanje ključne trgovine kirtom dovelo do pobune na drugim planetama, a time bi započeo galaktički rat. Stoga Trantorsko carstvo, čiji je veliki plan da ujedini celo čovečanstvo u miru, blagostanju i slobodi, dozvoljava da ta represija traje.

Rik, koji živi među radnicima Florine, čovek je bez sećanja i prošlosti. Bio je otet i isprali su mu mozak. Pošto je, kad su ga našli, jedva mogao da govori i brine o sebi, radnici iz zajednice u kojoj živi uglavnom ga smatraju glupakom. Ali, dok mu se sećanja vraćaju, Rika počinje da vodi kriptična poruka koju treba da prenese: svi na Florini osuđeni su na propast. Nebeske struje donose uništenje. Međutim, ako planeta bude evakuisana, moć Sarka će se okončati; stoga postoje oni koji bi da ubiju glasnika. Sudbina galaksije visi o koncu.

  • KAMIČAK NA NEBU

U jednom trenutku, Džozef Švarc je srećno penzionisani krojač u Čikagu 1949. godine. U sledećem, on je bespomoćni stranac na Zemlji tokom procvata prvog Galaktičkog carstva. Ubrzo će mu postati jasno da je Zemlja propala, da je običan kamičak na nebu i da je prezire ostalih 200.000.000 planeta koje sačinjavaju Carstvo – zbog toga što njeni žitelji imaju obraza da tvrde da tu leži prvobitni dom čovečanstva. Zemlja je siromašna, prepuna ogromnih područja pogođenih radijacijom koja je uništila tlo – toliko je osiromašena da svako ko doživi šezdeset godina biva osuđen na smrt.

Džozef Švarc ima šezdeset i dve.