Sve knjige serijala ”Smrtonosne mašine” i film u decembru

Prve dve knjige iz nagrađivane tetralogije „Smrtonosne mašine“ Filipa Riva, Smrtonosne mašine i Grabljivčevo zlato nedavno je objavila izdavačka kuća Publik Praktikum. Isti izdavač najavljuje da će do polovine decembra domaćim čitaocima biti predstavljena i preostala dva romana popularnog distopijskog stimpank serijala: Paklene naprave i A Darkling Plain. Upravo u to vreme, tačnije, od 06. decembra u domaćim bioskopima će se pojaviti i filmska adaptacija prvog romana. Producent i koscenarista filma je slavni Piter Džekson.

„Smrtonosne mašine“ donose priču smeštenu u dalekoj budućnosti u postapokaliptičnom svetu, hiljadama godina nakon Šezdesotominutnog rata, koji je opustošio planetu. Ljudske naseobine izgrađene su na ogromnim pokretljivim mašinama koje gradovima pružaju mogućnost da se kreću u potrazi za neophodnim i retkim životnim resursima. A veliki gradovi resurse pronalaze i zahvaljujući nemilosrdnom osvajanju malih.

Pogonski grad London jede sva druga mesta oko sebe ne bi li obnovio zalihe i opstao. Kada se njegove vođe dokopaju razornog oružja iz Šezdesetominutnog rata u nameri da ga upotrebe na Protivpogonskoj ligi, čiji gradovi žive u miru i izobilju daleko od nasilnog Bespuća po kom pogonski gradovi seju smrt i međusobno se proždiru, mladi istoričar, pripravnik Tom, moraće da ustane protiv sopstvenog grada kako bi sprečio da zlo zavlada čitavim svetom.

Smrtonosne mašine i Grabljivčevo zlato - uskoro stižu i preostali romani tetralogije Filipa Riva
Smrtonosne mašine i Grabljivčevo zlato – uz ove naslove uskoro će u domaćim knjižarama osvanuti i preostali romani tetralogije Filipa Riva

Pored Pitera Džeksona, ekranizaciju naslovnog dela serijala „Smrtonosne mašine“ radi još nekoliko njegovih kolega s kojima je snimio filmske franšize „Gospodar prstenova“ i „Hobit“. Režiser je Kristijan Rivers, a scenario su zajedno sa Džeksonom potpisali Fren Volš i Filipa Bojens. Glavne uloge tumače: Robert Šian, Hera Hilmar, Hugo Viving i Stiven Lang.

Nakon što je pogledao delove filma, Filip Riv nije štedeo komplimente na račun rada celokupne filmske ekipe. U jednoj izjavi je rekao da je impresioniran glumcima i scenama, napominjući da je veći deo onoga što je tokom projekcije video bilo veoma blisko njegovoj viziji, dok je ostatak izgledao još bolje.

Filip Riv (1962) je britanski pisac i ilustrator knjiga za decu. Producirao je i režirao nekoliko pozorišnih predstava. Najpoznatiji je po romanima iz tetralogije „Smrtonosne mašine“. Dobitnik je više nagrada za dečiju književnost i književnost za mlade, među kojima su Kernegijeva medalja i nagrada lista Gardijan. Za roman Smrtonosne mašine dobio je nagrade Nestle Smarties Book Prize i Whitbread Book Award.

Filip Riv
Filip Riv