remek-dela Artura Klarka

”Vizionari naučne fantastike: Artur Klark” na RTS2

Podelite sadržaj:

U petak 19. oktobra s početkom u 23.40 na RTS2 biće emitovana nova epizoda dokumentarne serije „Vizionari naučne fantastike“, koju autorski potpisuje slavni reditelj Ridli Skot.

Serija se bavi životom i radom najznačajnijih stvaralaca naučne fantastike otkrivajući na koji način su velikani ovog žanra predviđali život u budućnosti i možda inspirisali da njihove futurističke vizije postanu deo naše svakodnevice. Nova epizoda serije posvećena je Arturu Čarlsu Klarku.

Artur Č. Klark, kultni autor i vizionar naučne fantastike, smatra da u svemiru postoji još neko mesto na kom bi čovek mogao da živi. Mašta o tome da ga poseti. Kako bi čovečanstvo podstakao da ga nađe, postavlja okvire za novo kosmičko doba, doba u kome će svakom ko poželi da istraži univerzum biti potrebna samo karta za putovanje.

Entuzijazam koji je Klark pokazivao prema nauci i otkrićima, njegov optimizam u vezi sa spoznajom nepoznatog i ljubav prema čovečanstvu predstavlja putokaz velikim umovima koji nas vode u budućnost. Ona počinje s malom iskrom maštovitosti, bleskom spoznaje koji poništava stara ograničenja i nadahnjuje otkrivanje tehnologija koje stvaraju nove svetove.

Geostacionarni satelit jedna je od zamisli Artura Č. Klarka
Geostacionarni satelit jedna je od zamisli Artura Č. Klarka