Semjuel Dilejni

Tribina posvećena Semjuelu Dilejniju

Semjuel DilejniTribinski program Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” u ponedeljak 01. aprila 2013. godine (19h) biće posvećen piscu naučne fantastike Semjuelu Dilejniju, rođenom upravo na ovaj dan 1942. godine. Tribina će biti održana u Maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, a moderatorsku dužnost imaće Žarko Milićević.

Semjuel (Čip) Dilejni jedan je od najistaknutijih predstavnika novog talasa SF-a, koji je kroz svoju poetsku viziju doprineo korenitoj promeni pogleda na naučnofantastičnu književnost.

Neka od Dilejnijevih najznačajnijih dela su: romani “Nova” (1968), krajnje atipična spejsopera oplemenjena mitom o Prometeju; “Ajnštajnov presek” (1967), nova verzija mita o Orfeju u kome antropoidni vanzemaljci pokušavaju da proniknu u suštinu nestale zemaljske civilizacije; “Dalgren” (1975), pikarski roman o životu u mega-gradu rastrzanom ratovima bandi različitih ideologija; i zbirka priča epske fantastike “Povratak u Neverion” (1989).

Nakon što je za svoja književna dela četiri puta osvojio “Nebula” nagradu i dva puta nagradu “Hugo”, Dilejni je 2002. godine primljen u Kuću slavnih pisaca naučne i epske fantastike.