Naučna fantastika i postmodernizam

Tribina o naučnoj fantastici, (neo)avangardi i (post)moderni

U okviru redovnog tribinskog programa Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, u ponedeljak 14. marta 2022. godine, s početkom od 19 časova biće održana onlajn tribina pod nazivom „Veze (naučne)fantastike, (neo)avangarde i (post)moderne“.

O datoj temi govoriće dr Miloš Jocić – urednik časopisa Međutim, DNK, književnog magazina Društva novosadskih književnika, i priređivač antologije Čorba od minotaura, kao i Miodrag Milovanović – autor knjige Srpska naučna fantastika. Moderator će biti Žarko Milićević.

Tribina je posvećena (neo)avangardi i postmoderni – pravcima umetnosti (i književnosti) koji se često vode pod „fantastika“, a koji su srodni sa naučnom fantastikom utoliko što podrazumevaju jedan određen otklon od činjenične realnosti.

Naučna fantastika i postmoderna
Naučna fantastika i postmoderna

U jednom trenutku ovi pravci su išli veoma bliskim stazama razvoja, čak se međusobno mešajući i preplićući, čime su naveli brojne proučavaoce književnosti, poput američkog teoretičara Lerija Mekafrija, na zaključak da je naučna fantastika ne samo deo postmoderne, već i jedan od njenih najistaknutijih književnih žanrova.

Tribina o naučnoj fantastici, (neo)avangardi i (post)moderni biće prenošena uživo na fejsbuk strani Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“.