Tri romana fantastike u užem izboru za NIN-ovu nagradu

NIN-ova nagrada 2013Tri romana sa elementima fantastike o kojima je pisano na sajtu “Art-Anima” ušlo je u uži krug za prestižnu NIN-ovu nagradu.

Žiri u sastavu Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov, Mića Vujičić i Vasa Pavković, odlučio je da se među petnaest odabranih dela nađu “Miris mraka” Miomira Petrovića, “Mi, izbrisani” Slobodana Vladušića i “Sva Teslina deca” Gorana Skrobonje.

Roman “Miris mraka” donosi sagu o srpskoj porodici Maksimović i grčkoj Teodopulos, od kraja 19. veka pa do njihovog sudbinskog ukrštanja u sadašnjem vremenu na najmističnijoj tački Beograda – Dorćolu. Roman se može čitati kao porodična saga, ali i kao psihološka drama sa elementima fantastike, istorijski roman ili priča o Dorćolu.

“Mi, izbrisani” donosi jedinstvenu atmosferu sajber-mistike i američkog film noira, iza koje se naslućuju obrisi postoktobarske Srbije i epohe u kojoj ljude više neće ubijati, već brisati.

Alternativno-istorijski roman Gorana Skrobonje, “Sva Teslina deca”, dovodi nemačkog nobelovca Maksa Planka u Beograd kod Nikole Tesle koji je jedini kadar da rastumači Maksovo slučajno naučno otkriće. Ipak, mnogima nije u interesu da dođe do susreta dvojice naučnika. Vatikanski asasini, tajna društva u službi velikih sila, gospodari podzemlja sa Dalekog istoka… svi oni žele da organizuju atentat na Planka pre nego što Tesla bude u prilici da sa njim razgovara.

Odluka o najužem izboru za prestižno priznanje biće doneta na sledećem sastanku žirija, 30. decembra 2013. godine.