Mali vampir kreće na put

Treća knjiga iz serijala za decu ”Mali vampir”

Nedavno je u izdanju Propolis Booksa objavljen treći roman iz serijala o malom vampiru Mali vampir kreće na put Angele Zomer BodenburgSerijal je namenjen deci koja vole tobož-horor priče, ali bez prave jeze i sa komičnim obrtima.

Mali vampir je serijal knjiga koji je nastajao bezmalo 30 godina, preveden na više od 30 jezika i prodat u više od 12 miliona kopija širom sveta. Okosnica su priče o prijateljstvu pravog dečaka i pravog vampira, a osnovna ideja datira iz 1976. godine, kada je Angela pisala kratke priče o njihovim avanturama kao deo istraživanja o vrstama literature koje će zadržati interesovanje učenika.

Radeći u jednoj osnovnoj školi u Hamburgu, pred sebe je postavila cilj da svim svojim đacima prenese radost čitanja. Od nekih okorelih nečitača saznala je kakvo bi trebalo da bude štivo koje bi držalo dečju pažnju: zabavno, napeto i pomalo jezivo. Tako je nastala ideja o malom vampiru Rudigeru. Napisala je prvo poglavlje i pročitala ga odeljenju ne otkrivši im autora. Deca su bila oduševljena i tražila su nastavak. Nastavka nije bilo, jer još nije bio napisan. To ju je ohrabrilo da se obrati izdavaču. Prvi izdavač ju je bez razmišljanja odbio, jer priče o vampirima nisu tema za decu, smatralo se! Srećom, našao se izdavač kome se rukopis dopao i koji je imao više hrabrosti, pa je prva knjiga o malom vampiru objavljena u maju 1979. godine.

Uspeh serijala o malom vampiru Angela smatra blagoslovom u karijeri. One su u međuvremenu objavljene u vidu audio knjiga, radio-drama, stripova, filmova i mjuzikla.

U najnovijoj knjizi, Mali vampir kreće na put, dečak Anton je očajan. Mora da provede vikend na selu sa roditeljima, gde samo kokoške kokodaču i konji ržu, a on ne smatra zabavnim pomisao da jaše te rage. Ime sela je Novo Grobljansko selo, a okolnih: Veliko Šišmiševo, Vampirovo, Buđanovac, Malo Šišmiševo, Staro Grobljansko selo. Roditelji ga nisu pitali šta misli o čitavoj sedmici na monotonom seoskom imanju, a još očekuju da se tome raduje. A on voli bazene, restorane, bioskope, diskoteke. Njegov prijatelj mali vampir Rudiger smatra da to zvuči beskrajno zabavno i da je moguće u mestima sa takvim imenima sresti prave vampire. Tada Antonu sine sjajna zamisao: Rudiger će ići sa njim i praviće mu društvo na seoskom imanju. Samo mora da razreši dilemu: kako putuju vampiri? Problem je u tome što vampiri uvek moraju da spavaju u svom kovčegu. Ali, kovčeg ne staje u kofer, niti Anton može da leti sa njim, a ni da ga stavi u odeljak za prtljag. Ali, može da ga upakuje kao poklon!

Angela Zomer Bodenburg (1948, Reinbek) je nemačka autorka fantastičnih romana za decu, čiji je Mali vampir preveden na više od 30 svetskih jezika. Diplomirala je sociologiju i filozofiju na Univerzitetu u Hamburgu, a nakon profesorskog poziva posvetila se isključivo pisanju i slikanju. Serijal o malom vampiru adaptiran je za pozorište, film, radio i te-ve seriju. Sama za sebe kaže: ,,Smestili su me u grupu pisaca za decu, a onda u okviru nje klasifikovali kao autorku vampirskih knjiga.”  Iako je napisala preko četrdeset romana koji obrađuju različite teme i koji su namenjeni različitim starosnim dobima, iako pored romana piše poeziju, kratke priče, radio i pozorišne komade, Angela Zomer Bodenburg se doživljava kao dečiji pisac i još preciznije, kao autorka dečjih romana o vampirima. Ta percepcija joj je promenila život, jer je 1991. godine pozvana u Holivud na snimanje filma o malom vampiru, da bi se neposredno potom, očarana Kalifornijom – lepotom predela, klimom i stanovnicima – nastanila u Americi.

Angela Zomer Bodenburg
Angela Zomer Bodenburg