Otrantski zamak - Horas Volpol

Novo izdanje romana ”Otrantski zamak” Horasa Volpola

Nezaobilazno štivo za sve ljubitelje gotske književnosti Otrantski zamak Horasa Volpola uskoro će doživeti novo, dorađeno izdanje na srpskom jeziku, ovoga puta pod etiketom renomirane izdavačke kuće Gavran.

Otrantski zamak prvi gotski roman iz 1764. godine, predstavlja doslovno kamen-temeljac savremenog horor žanra. Ovo delo uvodi niz motiva koji će ubrzo postati zaštitni znakovi gotika kao žanra, kao što su: zlokobni zamak, monahija ili samostan, tajni prolazi i podzemne kripte, katakombe i grobnice, jeziva šuma…

Novo izdanje knjige na srpskom jeziku donosi dorađen i poboljšan prevod, nezaobilazne Volpolove predgovore prvom i drugom izdanju, kao i pogovor prevodioca Milene Dasukidis.

Pogovor se bavi prirodom, kontekstualizacijom i kvalifikacijom gotske proze kojoj i Otrantski zamak pripada, tretmanom ovog romana i celokupne gotske proze u našoj i stranoj književnoj teoriji i kritici, kao i glavnim karakteristikama romana i njegovom istorijskom ulogom kao osnivača gotskog romana i kasnije celokupnog horor žanra. Dat je pokušaj revalorizacije estetskog suda o ovom delu kojem je, ne jednom, u tom pogledu učinjena nepravda.

Knjiga, takođe, sadrži i folio autorskih ilustracija, sačinjenih posebno za ovo izdanje. Njihov autor je Anđelka Elezović, osnivač razvojno-edukativnog centra za decu i odrasle Knjigralište.

Otrantski zamak u izdanju Gavrana biće dostupan na beogradskom Sajmu knjiga, a potom i direktno kod izdavača i, za početak, u knjižarama Beopolis i Zepter Book.