Miloš Petković

Tanjug predstavio mladog pisca fantastike Miloša Petkovića

Miloš PetkovićMladi Nišlija Miloš Petković na ovogodišnjem Sajmu knjiga “ustoličio se” kao jedan od vodećih autora domaće epske fantastike budući da mu je “Portalibris” objavio završni tom trilogije “Perunov hroničar” i reprint trilogije “Vukovi sudbine” – piše Tanjug.

“Šapat Đavolje varoši” nudi odgovore na brojna pitanja postavljena u prva dva dela “Perunovog hroničara” i kako je autor rekao Tanjugu, iako po broju stranica nije obiman roman, po radnji jeste.

Petković kaže da je radeći na ovom romanu bio inspirisan Martinovim serijalom “Pesma leda i vatre” što se vidi u stilu, kratkim poglavljima, brzoj radnji…

“Cilj mi je bio da knjiga bude vezana za Đavolju varoš jer je tu sve počelo. Zbog toga je i prvobitni naslov romana “Saga o hrastu, sekiri i gromu” promenjen”, rekao je Petković.

U novom romanu prepliću se uz slovenske bogove i heroji iz grčke, nordijske mitologije, ruskih legendi i to je učinjeno jer je Petković, kako kaže, želeo da pokaže da naši junaci mogu da stoje rame uz rame pored, na primer, grčkog Perseja.

Nama su naši junaci značajni koliko njima njihovi i želeo sam da pokažem da je moguće u žanrovskoj književnosti kombinovati likove iz drugih mitologija, rekao je on i ocenio da je “Šapat Đavolje varoši” najbolja i najkvalitetnija knjiga koju je do sada napisao.

Petković (1986) je inače popularnost u krugovima ljubitelja fantastike stekao prvom trilogijom “Vukovi sudbine” koja se sada pojavila u jednoj knjizi, prerađena, uz nekoliko novih poglavlja, u izdanju “Portalibtisa”.

Prvi deo trilogije doživeo je nekoliko izdanja, ali drugi i treći nisu i sada će oni koji su uživali u prvom moći da pročitaju sva tri dela plus još devet priča, rekao je Petković koji je uz Aleksandra Tešića (Kosingas) vodeći autor srpske epske fantastike i jedna od glavnih zvezda “Poralibrisa”.

Petković je najavio da bi do leta iduće godine trebalo da se snimi i pilot epizoda mini serije koja bi bila rađena prema “Perunovom hroničaru”.

 

Miloš Petković - Vukovi sudbine