Svetlost zvezda - Adam Frenk

Naučno-popularni hit ”Svetlost zvezda” Adama Frenka

Zahvaljujući beogradskoj izdavačkoj kući McMillan, naučnopopularna knjiga Svetlost zvezda Adama Frenka našla se pred srpskim čitaocima samo četiri meseca nakon što je izvorno objavljena u Americi.

U ovom delu autor Adam Frenk, profesor astrofizike na Univerzitetu Ročester, istražuje pitanja koja su se oduvek nalazila visoko na listi prioriteta ljudskog roda a prvenstveno pitanja da li smo jedina inteligentna vrsta koja se ikada pojavila u istoriji svemira i kakva nas sudbina očekuje imajući u vidu naš sve veći poguban uticaj na sopstvenu planetu.

Kao model kroz koji smatra da bi mogli da dođemo do odgovora na postavljena pitanja, on uzima astrobiologiju, multidisciplinarnu oblast koja doživljava veliki procvat naročito u periodu od 1995. godine nakon definitivne potvrde postojanja planetskih sistema oko obližnjih zvezda.

Sam autor navodi da se u ovoj knjizi istražuje ono što bi se moglo nazvati astrobiologijom antropocena, a čine je dva isprepletena pitanja: šta revolucije u astrobiologiji  mogu da nam kažu o životu na drugim svetovima, pa čak i o drugim inteligentnim bićima i njihovim civilizacijama; i šta život na drugim svetovima, pa čak i druga inteligentna bića i njihove civilizacije, mogu da nam kažu o našoj sudbini?

Brojne su preporuke napisane za ovu knjigu a jednu potpisuje biolog i novinar Endru Revkin: „Adam Frenk vešto nastavlja tamo gde je stao Karl Segan i pretvara izuzetna nova naučna saznanja o planetarnim životnim ciklusima u otrežnjujuće pitanje za homo sapiensa: da li možemo biti nešto više od ’kosmičkog tinejdžera’, kako je rekao Segan, i postupati na osnovu dokaza da inteligencija ne garantuje dugovečnost vrste“.

„Reč je o jednom od najvažnijih naslova popularne nauke koji je do sada objavljen ikada i igde“ – tvrdi astrobiolog prof. dr Milan M. Ćirković, koji u predgovoru izdanju na srpskom jeziku, svoj iskaz obrazlaže na osam strana.

„Sudbina inteligencije na Zemlji, na sreću ili nesreću, i dalje je samo u našim rukama. Da bismo se mogli makar izdaleka nadati da o toj sudbini kompetentno odlučujemo, neophodno je da svi, naučnici i laici podjednako, budemo što je moguće bolje obavešteni o relevantnim temama, o astrobiologiji i o antropocenu – a knjiga koju čitalac drži u rukama najbolji je korak u tom pravcu i smeru“, o „Svetlosti zvezda“ kaže jedan od najagilnijih domaćih promotera nauke Milan M. Ćirković.

Svetlost zvezda - Adam Frenk
Svetlost zvezda – Adam Frenk