Fantastične zveri i gde ih naći

Luksuzno izdanje knjige ”Fantastične zveri i gde ih naći”

Novo, luksuzno opremljeno izdanje knjige Salamandera Skamandera Fantastične zveri i gde ih naći (smatra se klasikom u čarobnjačkom svetu), koje je za ovaj Sajam pripremila Čarobna knjiga, sadrži zanimljivu zbirku magičnih bića koje je ilustrovala Olivija Lomenek Gil.

„Čuveni čarobnjački zoolog Salamander Skamander proveo je godine u istraživanju i stvorio delo nemerljive vrednosti. Dive mu se naučnici, obožavaju ga mladi vešci i veštice, a u prvim godinama ovog veka postao je poznat čak i među Normalcima“, navodi izdavač. Izdanje koje predstavlja Čarobna knjiga sadrži i potpuno osvežene tekstove kao i šest novih fantastičnih zveri koje nastanjuju Severnu Ameriku, kao i predgovor Džoane Rouling.

Inače, isti izdavač je pre nekoliko godina realizovao prvu varijantu Fantastičnih zveri, zajedno sa naslovima Kvidič kroz vekove i Pripovesti barda Bidla. Knjiga Fantastične zveri i gde ih naći, baš kao što joj ime nagoveštava, objašnjeno je tada, predstavlja praktični priručnik za čarobnjake. U svetu u kojem vam ne ginu susreti s raznoraznim bićima, potrebno je dobro se upoznati sa onim što mladog avanturistu čeka. Prikazi raznih zveri i stvorenja napisani su s mnogo duha i više je nego zanimljivo pratiti njihovu klasifikaciju, pogotovo na one opasne i one dosadne. Priznaćete da nema mnogo magičnih svetova u kojima se autor potrudio da osmisli i dosadna čudovišta. Posebnu draž svim ljubiteljima daće originalne beleške Harija Potera, Rona i Hermione, pošto je ovo priručnik čiji prvi vlasnik nismo mi, već upravo polaznici škole za magiju. Na taj način, čitalac zaista postaje sastavni deo čudesnog sveta o kojem je već čitao. Ova knjiga nije pisana kao roman, već kao stvarni priručnik, tako da se može listati i neobavezno, kad god poželite da vas čuda nabrojana u njoj odvoje od svakodnevice.

Naravno, DŽ. K. Rouling šta god da pripremi, Holivud reaguje. Tako je bilo i povodom ove knjige. Prvi film istoimenog naziva – Fantastične zveri i gde ih naći realizovan je 2016. godine, pod rediteljskom palicom Dejvida Jejtsa. Franšiza od pet planiranih delova, dobija ove godine drugi nastavak – The Crimes of Grindelwald. Film je najavljen za 16. novembar, a reditelj je isti.

Izvor: Danas