Svedočanstva - Margaret Atvud

SVEDOČANSTVA Margaret Atvud od 03. marta u knjižarama

Podelite sadržaj:

Novi roman Margaret Atvud Svedočanstva, za koji je dobila Bukerovu nagradu, zagolicao je maštu i publike i kritike i pre nego što se pojavio u prodaji. Reč je o distopijskom remek-delu, nastavku kultnog romana Sluškinjina priča, a izdanje na srpskom jeziku u knjižare stiže 03. marta 2020.

Atvudova je objavila svoj revolucionarni roman Sluškinjina priča 1985. i posmatrala kako se knjiga pretvara u klasik – kao i u film, operu, balet, nagrađivanu TV seriju, a proučava se i u školama.

Sluškinjina priča je imala jedan od najneizvesnijih krajeva u svetu književnosti sa poslednjom rečenicom: „Ima li pitanja?“ I te kako ih je bilo. Trideset godina kasnije stižu Svedočanstva.

Više od petnaest godina nakon događaja opisanih u Sluškinjinoj priči, teokratski režim Republike Galad zadržao je svoju moć, ali se naziru prvi znaci urušavanja sistema. U tom sudbinski ključnom trenutku preplešće se životi tri radikalno različite žene. Posledice će biti razorne. Dve od njih su pripadnice prve generacije koja je odrasla u novom poretku. Svedočanstvima ove dve mlade žene pridružiće se i tetka Lidija. Njena životna priča i neizvesna budućnost biće iznenađujući i ključan zamajac svega što će se u Republici nadalje odvijati.

U Svedočanstvima Margaret Atvud ulazi u srž Galadovog delovanja, dok je svaka žena prisiljena da se suoči sa sobom i otkrije do koje granice je spremna da ide zbog onog u šta veruje.

Prevod romana uradila je Aleksandra Čabraja.