Bezimeni grad - Hauard Filips Lavkraft

BEZIMENI GRAD zbirka priča H.F. Lavkrafta

Kao osamnaesti naslov u popularnoj Orfelinovoj ediciji „Poetika strave“, uskoro će se pred čitaocima naći Bezimeni grad Hauarda Filipsa Lavkrafta.

Reč je o zbirci jedanaest odabranih priča, koja uz do sada objavljene zbirke Lavkraftovih pripovesti (Nekronomikon i Šaptač u tami) donosi izbor najkvalitetnijih kratkih proznih ostvarenja jednog od začetnika modernog horora.

Priređivač zbirke i urednik edicije „Poetika strave“, dr Dejan Ognjanović, u zbirku je uvrstio priče: „Bezimeni grad“, „Hipnos“, „Mesečeva močvara“, „Grobnica“, „Onostran zidina sna“, „On“, „U grobnici“, „Zli sveštenik“, „Iz dubina eona“, „Strava u Muzeju“ i novelu „Tumul“.

Pored proznog segmenta, knjigu čini i Ognjanovićev stručni i iscrpni pogovor, koji baca dodatno svetlo na zastupljene pripovesti.

Kao i sve ostale knjige iz edicije „Poetika strave“, i ova će biti luksuzno opremljena, uz mnoštvo originalnih grafičkih priloga.

Prevod potpisuju Luka Račić i Igor Stanojević. Autor naslovnice i unutrašnjih ilustracija je Ivica Stevanović.

Zbirka Bezimeni grad će biti u pretplati do 20. marta po povlašćenoj ceni od 900 dinara.

Napominjemo da se u pretplati, takođe do 20. marta, nalazi i ranije najavljena sedamnaesta knjiga edicije „Poetika strave“ – roman Okretaj zavrtnja Henrija Džejmsa.

O pričama zastupljenim u zbirci Bezimeni grad:

 • „Bezimeni grad“
  Usred arapske pustinje nalazi se, i ponekima ukazuje, drevni opusteli grad. Radoznalac dođe u njega, ali – šta se krije u katakombama i tunelima duboko ispod? Nagoveštaj toga vidite na slici sa korice.
 • „Hipnos“
  Dvojica dekadenata otiskuju se u metafizičke potrage koje ih odvode daleko izvan ljudskog iskustva. Onda, jednoga od njih neko ili nešto počne da progoni u snovima. Ovo je daleki, intelektualniji i poetičniji predak „Strave u ulici Brestova“.
 • „Mesečeva močvara“
  Isušivanje jedne močvare u Irskoj ogoliće tragove daleke prošlosti – hram, i stvorove kojima je taj hram bio posvećen…
 • „Grobnica“
  Mladić sanjari kraj stare porodične grobnice, ali vremenom onaj ili ono iz nje počne da utiče na njega…
 • „Onostran zidina sna“
  Gejak iz zabitih planina, sada u ludnici, u sebi nosi vanzemaljsku inteligenciju koja upravlja njegovim ponašanjem…
 • „On“
  Tragalac za starinama usred Njujorka naiđe na Znalca Prošlosti koji ga odvede u svoj stan, i sa njegovih prozora mu pokaže prizore davne prošlosti i daleke budućnosti. A onda, ponešto od toga oživi…
 • „U grobnici“
  Crnohumorna morbidarija o neprofesionalnom grobaru koji se nađe zatočen u grobnici, i o bizarnom načinu na koji pokuša iz nje da se izvuče… i po koju cenu…
 • „Zli sveštenik“
  Rekli su mu da ne dira stvar zaostalu u tavanskom stanu čudnog sveštenika. Dirnuo je. A onda se desilo nešto što nikako nije želeo…
 • „Strava u Muzeju“
  Šta se krije u zaključanoj odaji jezivog Muzeja voštanih figura? Čovek pod opkladom reši da provede noć na jezivom mestu kako bi to otkrio…
 • „Iz dubina eona“
  Kakvu tajnu iz dalekih eona krije drevna mumija u jednom bostonskom muzeju?
 • „Tumul“
  Dugačka novela na nekih 80-ak strana detaljno izlaže misteriju jedne velike veštačke indijanske zagrobne humke, ili tumula, i sablasti viđanih na njoj, izdaleka; i brojnih ljudi nestalih oko nje. A onda jedan odvažni arheolog otkrije da je ona prolaz ka podzemnom svetu u kojem otkriva neverovatnu civilizaciju… i neslućene nivoe košmara…
Bezimeni grad - Hauard Filips Lavkraft
Bezimeni grad – Hauard Filips Lavkraft