Gavran

Razgovor o Klubu knjige i umetnosti „Gavran“

Podelite sadržaj:

Smederevski kafe Gajba 29. februara 2020. godine od 19 časova organizuje tribinu o Klubu knjige i umetnosti „Gavran“, poznatom po izdanjima klasičnih dela mračne fantastike koja ranije nisu prevođena na srpski jezik.

Tribina se organizuje povodom obeležavanja osam godina postojanja kluba, o kome će govoriti prevodioci i filolozi opšte književnosti Milena Dasukidis i Aleksandra Rajković, kao i dizajnerka Jelena Dasukidis. Ulogu moderatora imaće pisac fantastike Uroš Timić.

Klub knjige i umetnosti „Gavran“ čini grupa entuzijasta okupljenih u kulturnoj misiji koja je izraz našla u prevodilačkom, istraživačkom i izdavačkom delovanju.

Od drugih izdavača, „Gavran“ se razlikuje objavljivanjem žanrova, pravaca i autora koji su iz često neshvatljivih razloga ostali na margini glavnog toka književne istorije, čak i u zemljama iz kojih potiču.

Članovi ovog neobičnog kluba posvećeni su ideji da kultura, jezik i duhovne vrednosti ne smeju da trpe čak ni u teškim vremenima. Svoje izdavačko delovanje opisuju zanatskim a ne industrijskim, a to u njihovom slučaju znači da rad u kulturi i humanistici može i mora da se obavlja maksimalno kvalitetno i predano, bez sklapanja kompromisa sa zahtevima tržišta.

U izdanju kluba knjige i umetnosti „Gavran“ do sada su objavljena tri naslova: zbirka priča Kralj u žutom Roberta Vilijema Čejmbersa, poema Grob Roberta Blera i roman Otrantski zamak Horasa Volpola.