Milena Benini - Svećenica Mjeseca

”Svećenica Mjeseca” u najužem izboru za T-portalovu nagradu

„Svećenica Mjeseca“, roman zagrebačke autorke Milene Benini, našao se u najužem izboru za književnu nagradu T-portala za najbolji hrvatski roman objavljen tokom 2014. godine.

Ovo je prvi put u sedam godina, koliko se dodeljuje ova nagrada, da se među finalistima nađe i jedno delo epske fantastike.

Žiri u sastavu Kristijan Novak (prošlogodišnji laureat), Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, od 52 pristigla rukopisa u najuži izbor uvrstio je ukupno pet ostvarenja, a pored “Svećenice Mjeseca”, to su: „Roki Raketa“ Zorana Malkoča, „Mima i kvadratura duga“ Želimira Periša, „Brdo“ Ivice Prtenjače i „Puteni nametnik“ Igora Rajkija.

Žiri je odluku o uvrštavanju „Svećenice Mjeseca“ u najuži krug, obrazložio sledećim rečima: „Prvi put u sedam godina nagrade među finalistima našao se fantasy roman. No Milena Benini napisala je roman koji može stajati uz bok najboljih svetskih dela toga žanra. Pritom nije pomodno posegnula za izmišljenim svetom utemeljenim na stranoj kulturi i nasleđu, nego se nadahnula baštinom i istorijom naših krajeva. Dosledno sledeći pravila žanra, uspela je stvoriti žive, složene i upečatljive likove, verodostojnu fabulu i strukturu razrađenu do detalja. Rat kao okosnica fabule, bogovi koji potiču iz antičke tradicije, razrađen magijski sistem koji ne samo da svet spoznaje nego ga i menja, kao i maštovita rešenja za tu drugačiju svakodnevnicu – svakako su prednosti ‘Svećenice Mjeseca’“.

Proglašenje pobednika i dodela T-portalove nagrade za najbolji roman, biće upriličena 27. oktobra u dvorani Müller zagrebačkog bioskopa Europa. Pobedniku će pripasti nagrada od 50.000 kuna, dok će ostali finalisti dobiti tablete iPad.