Dejan Stojiljković - Kišni psi

Beogradska promocija knjige “Kišni psi” Dejana Stojiljkovića

Promocija zbirke priča „Kišni psi“ Dejana Stojiljkovića održaće se u ponedeljak 12. oktobra 2015. (18h) u pivnici Berliner (ul. Braće Krsmanović 6, Beograd). Tom prilikom o knjizi će pored autora govoriti pisci i scenaristi Pavle Zelić i Marko Krstić.

Knjiga „Kišni psi: priče i snoviđenja“ predstavlja mozaik satkan od delova mogućih i nemogućih svetova, od Beograda kog opsedaju Austrougari, preko berlinskih bulevara i planina na kojima žive demoni, do apokaliptične vizije Srbije u bliskoj budućnosti.

Kroz tematski različite, fantazmagorične prozne celine, autor pripoveda o susretu Ive Andrića i Nemanje Lukića (glavnog junaka romana „Konstantinovo raskršće“) u priči na osnovu koje je nastao roman „Kainov ožiljak“; o četi vojnika na granici sa Kosovom koja nehotice budi usnulo zlo; o beogradskim danima Gavrila Principa; o tajnom životu Danila Kiša…

Termin „kišni psi“, prema rečima autora, pozajmljen je iz poezije Toma Vejtsa i označava apatride, ne­pri­la­go­đe­ne oso­be ko­je vo­de ne­ki svoj ži­vot, na ivi­ci sve­to­va, na raz­me­đi sno­va i stvar­no­sti, ži­vo­ta i smr­ti. To je po­ve­zni­ca za sve pri­če i sve ju­na­ke u nji­ma.

Ulaz na promociju je slobodan.