Patrik Rotfus - Ime vetra

Rotfusova ”Hronika o Kraljoubici” kao film, TV serija i video igra

Studio Lionsgate otkupio je prava za višestruku adaptaciju knjiškog serijala epske fantastike „Hronika o Kraljoubici“ Patrika Rotfusa. Ovaj nesvakidašnji i obimni ugovor odnosi se na istovremeno snimanje filma, televizijske serije i razvoj kompjuterske igre prema popularnom serijalu, s tim što će se radnje adaptacija na svim platformama međusobno nadovezivati i preklapati.

„Hronika o Kraljoubici“ prati život Kvouta, nadarenog momka koji postaje ubica zmajeva, čuveni mačevalac, te najstrašniji, najslavniji i najzloglasniji čarobnjak koga je svet ikada video.

Prva knjiga iz serijala, „Ime vetra“, objavljena je 2007. godine. Vrlo brzo našla se na Njujork tajmsovoj listi najprodavanijih naslova i osvojila „Kvil“ nagradu za najbolji roman epske fantastike. Romani iz serijala (koji se među ljubiteljima žanra po popularnosti nalaze odmah iza romana „Pesme leda i vatre“ Džordža R.R. Martina) do sada su prodati u tiražima od preko 10 miliona primeraka.

Podpredsednik Lionsgate-a, Erik Feg obrazložio je odluku o neobičnom ugovoru sledećim rečima: „Maštovito pripovedanje Patrika Rotfusa, očaravajući lik Kvouta i živi svet serijala imaju strastvenu bazu fanova i potencijal da kroz višestruke adaptacije steknu još širu publiku.“

„Nije čest slučaj da uz prava dobijete ovako bogat, višeslojan svet, pogodan za upoznavanje kroz filmsku, televizijsku adaptaciju ili adaptaciju za video igre“, rekao je Feg, ističući da knjige serijala „Hronika o Kraljoubici“ nisu samo pogodne za adaptacije na više platformi, već da one čak i iziskuju takav pristup.

Još uvek nisu poznati datumi filmske premijere, početka emitovanja TV serije i objavljivanja igre.