Dejvid Kronenberg - Progutana

Kronenbergov roman prvenac uskoro u knjižarama

Roman prvenac legendarnog reditelja Dejvida Kronenberga „Progutana“ trebalo bi da iz štampe izađe tokom oktobra u izdanju „Lagune“.

Knjiga govori o dvoje novinara čija potraga za senzacijom, odnosno, istraživanje misterioznog nestanka poznatog francuskog filozofa, postaje nadrealno putovanje u zaveru svetskih razmera.

Moderni i opsednuti kamerama, Naomi i Nejtan žive od toga što sarađuju sa žutom štampom u doba društvenih medija. Naomi zaokupljaju naslovi koji se tiču slavnog para, Celestine i Aristida, marksističkih, promiskuitetnih filozofa. Celestina je pronađena mrtva, a Aristid je nestao. Policija sumnja da ju je on ubio i pojeo delove njenog tela. Ipak, Naomi polazi da ga nađe, i dok sve dublje zalazi u život tog para, otkriva da novinska priča tek prelazi preko površine uznemirujućih stvari koje su njih dvoje radili.

Nejtan, u međuvremenu, fotografiše u Budimpešti kontroverzne postupke hirurga bez dozvole za rad po imenu Zoltan Molnar, koga je svojevremeno Interpol tražio zbog trgovine organima. Posle seksa sa jednom Molnarovom pacijentkinjom, Nejtan se zarazi retkom Rojfijevom polnom bolešću i putuje u Toronto, rešen da se upozna sa čovekom koji je otkrio taj sindrom. Doktor Beri Rojfi, kako Nejtan saznaje, sada proučava sopstvenu odraslu kći, čije bizarno ponašanje krije razornu tajnu.

Ove paralelne priče prepliću se u uzbudljivi zaplet nalik na snoviđenje, koji obuhvata geopolitiku, trodimenzionalnu štampu, Severnu Koreju, Kanski filmski festival, rak i neverovatno raznovrstan seks. Kronenberg piše sa žestokom vajarskom snagom koja nam ne dozvoljava da skrenemo pogled.

Dejvid Kronenberg (Toronto, 1943) kanadski je reditelj, scenarista, glumac i pisac, poznat po filmovima u kojima koristi elemente horora i naučne fantastike kako bi prikazao uznemirujuću vezu između tehnologije, ljudskog tela i podsvesnih želja. Poznat je po filmovima „Muva“ (The Fly, 1986), „Goli ručak“ (Naked Lunch, 1991), „Postojanje“ (Existenz, 1999), „Istorija nasilja“ (A History of Violence, 2005), „Istočna obećanja“ (Eastern Promises, 2007)… Godine 2014. napisao je svoj prvi roman „Progutana“.

Dejvid Kronenberg
Dejvid Kronenberg